Nasveti za glavna hišna popravila v poletnih mesecih

Toplejši poletni dnevi so odlična priložnost za raznovrstna hišna popravila v domu in okolici, s katerimi ne le zmanjšate količino toplote, ki prodre v bivalne prostore, temveč med drugim poskrbite tudi, da poletno deževje ne bo poslabšalo stanja na obnove potrebnih predelih.
Nasveti za glavna hišna popravila v poletnih mesecih
   
Za začetek vam priporočamo, da temeljito očistite in popravite zunanje lesene površine na terasi, verandi ali drugje v okolici hiše, saj se le-te zaradi snega, dežja, mraza, vročine in drugih ekstremnih vremenskih razmer hitro poškodujejo. Lesene površine morate zakrpati, če so na nekaterih mestih načete, in jih premazati z zaščitnim premazom za les, ki je neprepusten za vodo. Le tako bo namreč lesena struktura primerna za dolgotrajno uporabo.

Poravnava žlebov in odtočnih cevi
Redno čiščenje ter vzdrževanje žlebov in odtočnih cevi zraven objekta je nujno opravilo, če želite svoje domovanje ohranjati v dobri kondiciji. Zaradi tega najprej odstranite vse suho listje in nabrano umazanijo iz žlebov in odtočnih cevi, ki bi lahko zaprli pretok vode. Zatem žlebove in cevi za odvajanje deževnice ponovno naravnajte in fiksno pritrdite, da jih morebitno močno neurje ne bo sklatilo s strehe. Popravite škodo na pločevini, če opazite puščanje vode.
Blog Apr2013 26947184 XS

Pregled in obnova strehe
Med pogosto spregledane oblike vzdrževalnih del zagotovo spada obnova strehe, še posebno po neurju, čeprav ravno stanje strehe vpliva na kakovost cele hiše. Zato se odpravite na streho, jo dosledno preglejte in odstranite vse organske stvari, na katerih se lahko razrastejo glive, ki izločajo nevarne encime. Leseno ostrešje lahko premažete  z zaščitnim premazom ali barvo z visoko odpornostjo, staro streho pa, če je dotrajana, zamenjajte z novo “zeleno” streho, ki bo zmanjšala prodor toplote v notranjost. Če želite preprečiti zastajanje in nabiranje vode na strehi, čez ostrešje položite plast zemlje, v katero posadite travo ali podobno zelenje.

Popravilo električne napeljave in razpok v konstrukciji
Popravite tudi škodo na električni napeljavi tako zunaj kot znotraj doma: na kablih in stikalnih ploščah. Svetujemo vam, da najamete strokovno pomoč – izkušenega električarja, ki bo pregledal napeljavo in takoj popravil vse napake. Poleg tega zatesnite še vse manjše in večje razpoke v konstrukciji zgradbe, da ne bodo postale velik problem, če skoznje vstopi voda. S tesnilno pištolo pravilno zatesnite vse špranje okoli oken, vrat, v kuhinji, kopalnici in kleti, saj tako zmanjšate uhajanje hladnega zraka in poskrbite za manjše račune za elektriko.
 
vir:mojdom.dnevnik.si
 
Vir:
19. maj 2013