Načrtovanje obnove vodovodnih inštalacij je enako pomembno kot sama izvedba

Prenove vodovodne napeljave se lotimo takrat, ko imamo željo po spremembi in seveda denar, najpozneje pa takrat, ko nam začne kje zamakati
Načrtovanje obnove vodovodnih inštalacij je enako pomembno kot sama izvedba
   
Idealen čas za tovrstne posege je, ko prenavljamo stanovanje. Če prenavljamo kuhinjo, je dobro pregledati, v kakšnem stanju so cevi vodovodne napeljave. Morda še nikjer ne zamaka, a če imamo v stenah še svinčene cevi, jih je vsekakor treba zamenjati s plastičnimi. Prav tako ni nujno, da bodo pomivalno korito, štedilnik ali pomivalni stroj po prenovi ostali na istem mestu, kar pomeni, da bo moral inštalater kakšno cev speljati malce drugače. To bo moral storiti tudi, če smo se odločili, da bomo imeli po novem v kuhinji tudi pomivalni stroj, saj bo treba napeljavo prilagoditi novemu porabniku in premakniti cevi.
 
Preden vodoinštalater začne prestavljati cevi, je treba zapreti vodo v celotnem objektu. V hiši s tem ni težav, v dvajset in več let starih blokih pa stanovanja nimajo svojih ventilov, kar pomeni, da bodo med prenovitvenimi deli v našem stanovanju začasno brez vode vsi stanovalci. O tem je treba obvestiti upravnika, da bo poskrbel za zaprtje vode, pa tudi sosedom je treba povedati, da bo nekaj časa motena preskrba z vodo in bo v bloku malce bolj hrupno.

vodovodna instalacija 
Koliko časa bodo trajala dela, je odvisno od tega, kako temeljite prenove smo se lotili, a če, denimo, nameravamo samo za meter ali dva premakniti vodovodno cev v kuhinji, več kot štiri ure en mojster skoraj nima kaj početi. Najprej bo odstranil stare cevi in izdelal rege za nove. Načrt ni nujen, je pa dobrodošel, vsaj kakšno skico je že dobro imeti, saj ljudje pogosto hitro pozabijo, kje v stenah potekajo cevi. V blokih z njihovim iskanjem ni večjih težav, saj so napeljave izdelane po nekem sistemu, zato vodoinštalater lahko predvideva, kje potekajo cevi, če nima načrtov, pa sledi cevi od porabnika – glavni vod je namreč vedno v bližini porabnikov oziroma od njih ni nikoli dosti oddaljen. Potek cevi je mogoče odkriti tudi s poslušanjem; odpremo pipo in poslušamo, kaj oziroma kje v steni se kaj dogaja.
  
Dvajset let stara vodovodna napeljava bi morala biti še čisto v redu, izjema so odtočne cevi, ki so še vedno večinoma svinčene, in ne plastične. Je pa še nekaj drugega, zaradi česar se hkrati z novimi kuhinjskimi elementi odločimo tudi za posodobitev vodovodne napeljave – večina starih stanovanj ima pipe na zidu, vsa nova pa jih imajo na koritu.
     
 
Vir:
06. marec 2013