Na kaj morate paziti pri prenovi podstrešnih prostorov

Pri preurejanju podstrešja v bivalne prostore morate paziti na več stvari. V prvi vrsti ne sme manjkati svetlobe, saj je ta ena od temeljnih odlik bivalnega prostora.
Na kaj morate paziti pri prenovi podstrešnih prostorov
  
Priporočljivo je, da vgradite strešna okna in kvalitetno toplotno izolacijo, ki je v mrazu in vročini izpostavljenemu stanovanju pod streho nujno potrebna.

Strešna okna omogočajo, da svetloba in sveži zrak prideta v prostor. Steklena površina naj bi znašala deset odstotkov vsega tlorisa podstrešnega prostora, seveda pa je od vaših potreb in želja odvisno, koliko svetlobe zares potrebujete. Prezračevanje podstrešja je zelo pomembno, ohranjati pa morate tudi sprejemljivo raven vlage. Podstrešna okna so zato idealna, saj preprečujejo kondenzacijo in omogočajo pretok svežega zraka.

Strešna okna in toplotna izolacija
Pri montiranju strešnih oken morate paziti, da jih vgradite na pravilni višini, ki vam omogoča nemoteno odpiranje in zapiranje, hkrati pa ponuja pogled ven. Najbolje je, če lahko vidite zunanjost stoje in sede, ker boste tako kar najbolje povezani z okoljem. Za večje udobje uporabite toplotno izolacijo, ki pa vas ne bo ščitila le pred mrazom pozimi, ampak bo tudi preprečevala vdor vročine poleti. Glejte dolgoročno in izberite kvalitetne materiale -  investicija se vam bo obrestovala.


Toplotna izolacija namreč zniža energijsko porabo, kar pomeni, da boste dolgoročno zmanjšali stroške gretja ali hlajenja. Stroški izolacije stanejo od tri do pet odstotkov celotne prenove podstrešja, priporočljiva pa je uporaba trideset centimetrov debelega izolacijskega materiala.

Klasični toplotno-izolacijski material je mineralna volna. Je izredno lahka in zavzame malo prostora, zaradi svoje vlaknaste strukture pa je zelo paroprepustna, zato je v gradbeništvu zelo zaželen material. V več kot 65 odstotkih je sestavljena iz recikliranega materiala, je naravna in lahko služi tudi kot požarna izolacija, saj ni gorljiva.

Suha gradnja
Suha gradnja je priporočljiva ravno pri gradnji ali prenovi podstrešnih prostorov. Nanaša se na manjša dela in postopke v gradbeništvu, pomeni pa obdelavo in izdelavo notranjih ali zunanjih prostorov s pomočjo suhomontažnih sistemov. Tako  v prostor ne vnašamo dodatne vlage, gradbeni odpadek pri tem je minimalen. Suha gradnja omogoča hitro nadaljevanje zaključnih del ali takojšno vselitev, saj prostora na koncu ni treba sušiti.


Mavčno-kartonske plošče so vodoodporne in protipožarne, uporabljamo jih pri suhi gradnji in takrat, kadar želimo zmanjšati obremenitev krovne ali stropne konstrukcije. Z njimi obložimo stene, strop ali tla, lahko jih imamo tudi namesto pregradnih sten. Zaključna obdelava je zelo enostavna.
    
vir: mojdom.dnevnik.si
 
Vir:
30. junij 2014