Na kaj moramo biti pozorni, ko pred ogrevalno sezono nastavimo gorilnike?

Dobro nastavljen gorilnik lahko pomeni tudi 10 odstotkov in več prihranjenega goriva.
Na kaj moramo biti pozorni, ko pred ogrevalno sezono nastavimo gorilnike?

 
Zato je pomemben nadzor zgorevanja: merimo predvsem koncentracijo ogljikovega dioksida, kisika in ogljikovega monoksida v suhih dimnih plinih. Že odstotek ogljikovega monoksida v dimnih plinih poveča izgube kotla za štiri do pet odstotkov.

če je kotel obložen s sajami, ga pred nastavitvijo gorilnika očistimo (to velja tudi med kurilno sezono). Zaradi sajastih oblog na notranjih površinah kotla toplota mnogo slabše prestopa iz kurišča na ogrevalni medij. Že milimeter debela plast saj in katrana poveča porabo goriva za tri do štiri odstotke, v zanemarjenih kotlih pa tudi do 15 odstotkov. Obloge lahko močno zmanjšajo življenjsko dobo kotla: vlaga iz kuriva se na hladnejših površinah kurišča kondenzira in skupaj z žveplom v sajah tvori žvepleno kislino, ta pa razjeda kovinske dele kurišča. Kotel lahko začne puščati, kar je zlasti nevarno pri prevelikih kotlih.

čiščenja se lahko lotimo tudi sami. Najbolj trdovratne obloge bomo odstranili mehansko z različnimi strgali in žičnimi krtačami. Manj umazane kotle lahko očistimo tudi s kemičnimi sredstvi, ki jih dobimo na domačem trgu. Kemična sredstva seveda za okolje niso popolnoma neškodljiva, zato bodimo previdni pri uporabi in ravnajmo strogo po navodilih proizvajalca. Za pomoč lahko prosimo tudi najbližje dimnikarsko podjetje, ki je specializirano za kemično čiščenje kotlovnih naprav. čiščenje dimnika in drugih dimovodnih naprav prepustimo dimnikarju, ki bo delo opravil strokovno. čiščenje specialnih kotlov, ki so namenjeni kurjenju s plinom, pa sploh vedno prepustimo pooblaščenemu serviserju, ki bo poleg čiščenja preveril tudi nastavitve gorilnika in drugih elementov kotla.

Pred nastavitvijo gorilnika je dobro zamenjati šobo gorilnika – biti mora v skladu z močjo kotla in v mejah, ki jih določajo navodila oziroma tablica gorilnika. Moč kotla in gorilnika morata biti med seboj usklajeni. Serviser nato nastavi gorilnik in pri tem tako dolgo spreminja posamezne parametre (količino zraka, tlak črpalke goriva itd.), da dobi najbolj optimalne vrednosti zgorevanja. Že sprememba enega od naštetih parametrov poruši optimalno zgorevanje. Na tako nastavljenem gorilniku ne smemo ničesar spreminjati, prav tako ne smemo zamenjati šobe s šobo druge dimenzije (večji ali manjši pretok goriva), ne da bi strokovnjak gorilnik znova nastavil.

(Povzeto iz prispevka, objavljenega v prilogi Deloindom)

 
Vir:
01. januar 1970