Lep vrt ni samo rezultat truda, ampak tudi načrtovanja

Najlažje je v prvi vrtnariji izbrati vrtne rastline, ki so nam najbolj všeč, toda to nikoli ni prava pot do vrta, ki nam ga bodo vsi zavidali.
Lep vrt ni samo rezultat truda, ampak tudi načrtovanja

  

Vsaka rastlina namreč ni primerna za vsak vrt. Morda ne bo imela dovolj sonca ali sence, včasih pa je lahko tudi premajhna ali prevelika glede na prostor, kamor bi jo radi posadili.

Prostor pred hišo uredite drugače kot prostor za njo
Lepo okolico hiše je treba vedno načrtovati vnaprej; pri tem pa obstajajo določene omejitve za prostor pred njo - za prostor, ki ga pravzaprav vsi vidijo. Ni namreč primerno, če ga okrasimo samo po svojih željah. Uskladiti ga moramo z vrtovi v soseski, saj tako ustvarimoenoten videz slednje, obenem pa vseeno poudarimo fasado svojega doma. Vrt za hišo, ki ni vsem na očem, pa je lahko veliko bolj oseben.
 
Vrt naj bo usklajen s hišo
Lepo urejen vrt lahko zelo izboljša videz hiše. Vrt in hiša naj zato ne bosta dve ločeni enoti; vedno ju popolnoma uskladite. Cvetlični lončki naj poudarijo  linije in barve hiše, prav tako pa tudi rastlinske vrste. Upoštevajte tudi razmerje velikosti, torej da ne izberete prevelikih rastlin za manjšo hišo in obratno.

Upoštevajte kakovost prsti
Če ne veste, kakšna je vaša prst, jo lahko pregledajo v vrtnariji; sami pa lahko ugotovite, koliko sonca ima vaš vrt in kje ga obsije največ ter kje najmanj. V skladu s tem izberite rastlinske vrste, ki najbolje ustrezajo vsem naravnim pogojem. Takšne rastline bodo namreč odlično uspevale tudi ob najosnovnejši oskrbi. Ob potočku posadite rastline, ki imajo rade vodo, ob bazenu pa rastline, ki ne potrebujejo veliko gnojila, ki bi lahko sicer zašlo v vodo.
 
Izberite avtohtone vrste rastlin

Če v svoj vrt ne morete vložiti veliko časa, še vedno pa želite da je urejen, izberite cvetje, ki se na vašem območju razrašča tudi samo po sebi. Pa tudi sicer v vrtnariji kupite avtohtone vrste rastlin, ki rastejo in odlično uspevajo v vašem podnebju, zato ne potrebujejo veliko dodatne nege.
 
En kup idej (cca 7250 idej za ureditev vrta) za ureditev vrta boste zagotovo dobili tudi tukaj.
 
vir: mojdom.dnevnik.si

 
Vir:
13. september 2012
 
 
Gradbeni nadzor Ekobus Gradite ali prenavljate?
Urejanje okolice Lap d.o.o. Tlakovanje dvorišč, asfaltiranje
Hišni mojster Omisli.si Iščete ponudbe preverjenih izvajalcev?
Nadzornik Ekobus Nadzornik Žiga se za gradnjo res pobriga!
Nova kopalnica Omisli.si Iščete ponudbe preverjenih izvajalcev?