Ko stara hiša postane nova

Nujna vzdrževalna in obnovitvena dela starejših zgradb
Ko stara hiša postane nova
  
Kupci novih stanovanjskih hiš se praviloma vsaj v prvih letih po nakupu ne srečujejo z različnimi problemi vzdrževanja in obnove, na slovenskem trgu pa je močno razvit trg starejših nepremičnin.
 
Omejitve ob nakupu za številne kupce predstavljajo sredstva, zagotovo pa je treba temeljito premisliti, kaj dobite za svoj denar. Marsikdo ob nakupu rabljenega avtomobila preveri vso njegovo zgodovino, morebitne poškodbe in večja popravila ter druge podatke, ob nakupu hiše pa prepogosto sledimo samo vizualnemu pregledu in občutku, še energetske izkaznice ne pogledamo dobro. Vse to se lahko hitro maščuje in se bo novi lastnik srečal z nujnimi vzdrževalnimi in obnovitvenimi deli v večjem obsegu.

Te težave seveda spremljajo vse lastnike nepremičnin, od rednosti vzdrževanja in večjih ter manjših posegov v preteklosti pa je odvisno, kdaj bo kateri ukrep prišel na vrsto. Morate pa vedeti, da nobena hiša ne bo nespremenjena preživela tri ali štiri generacije, čeprav vsaj nekateri njeni deli ta čas preživijo brez težav. Ko pravim nekateri deli, mislim s tem predvsem na obodne zidove in kakovostno streho, ki so nekako tisti temelj, ki nosi glavna bremena, čeprav ob tem nikakor ne smemo pozabiti niti na kakovost temeljev. Če vam bo streha začela puščati, lahko pričakujete, da bo objekt v nekaj letih, kot bi rekli, šel rakom žvižgat.
zid opeka

Obnova montažne hiše
Zgodbe novih lastnikov starejših nepremičnin so zelo zanimive, če uporabimo ta izraz. Najprej se srečajo z zastarelim sistemom ogrevanja, neki lastnik je šele po nakupu presenečeno izvedel, da objekt ni priključen na kanalizacijo, in so ga potem pestile težave z greznico, da o dilemah ob zamenjavi oken niti ne govorimo. Številni so primeri, ko lastnik proda nepremičnino v mestu in kupi bistveno cenejšo hišo nekje na deželi, potem pa se sreča s težavami z obnovo. Naj v uvodu samo nekaj besed namenimo celoviti obnovi montažnih gradenj. Nekateri se odločijo za porušitev in novo gradnjo, je pa pri teh stavbah zelo zanimiv in uporaben sistem, ko se obdrži okvir hiše in streho, vse stene, izolacijo, stavbno pohištvo in ostalo pa se v celoti zamenja in na ta način lahko za relativno sprejemljiv denar dobite povsem novo montažno hišo, stara streha služi za zaščito ob gradnji, seveda pa jo je na koncu skoraj nujno tudi zamenjati.

Praktično vse skupaj, pri klasičnih ali montažnih gradnjah, izhaja iz celotne stavbe in je nemogoče podati univerzalen recept obnove. Praviloma je ob obnovi nujna celovita energetska sanacija objekta, prav tako pa morate razmišljati tudi o zunanji, se pravi bolj vizualni ali arhitekturni obnovi in o obnovi notranjosti, tudi v smislu razporeditve prostorov. Celovito obnovo moramo obravnavati skoraj kot novogradnjo, ki je tudi zato, ker ni treba plačati različnih prispevkov, cenovno ugodnejša od novogradnje, pri kateri kupimo vse od zemljišča naprej.

Stanovanjske stavbe iz različnih obdobij so različno grajene in nimajo enakih energijskih izhodišč niti kakovosti gradnje. Starejše stavbe imajo slabše toplotno zaščiten in nezrakotesen ovoj, slabše stavbno pohištvo, ogrevalne sisteme in ostalo. Pri novejših zgradbah so elementi ovoja zgradbe zasnovani pravilno, zaradi pomanjkljivosti pri gradnji in izdelavi pa prihaja do težav.
 
Vir:
19. januar 2018