Katero orodje mora imeti doma vsak

Sestavljanje škatle za orodje je nekaj osnovnega za vsakega lastnika nepremičnine. Poglejmo brez katerega kosa ne morete biti.
Katero orodje mora imeti doma vsak
 
Za začetek je najbolje, da si omislite kakšno torbo ali škatlo za orodje in sicer iz zelo praktičnih razlogov: v primeru nujega primera boste imeli vse orodje takoj pri roki in na enem mestu, zato je najbolje, če tej škatli določite stalen prostor.
Stalen prostor in vse na enem mestu se vam bo povrnilo takoj, ko npr. ob izlitju vode ne boste pet minut iskali klešč.
 
Izvijač gradimo izvijaci
Verjetno najbolj uporabno orodje. Vsako gospodinjstvo potrebuje set izvijačev in sicer vseh velikosti in oblik.  Ko se odločate za nakup izberite izvijače z mehkejšim držalom in magnetnimi konicami. Verjemite, prišlo vam bo prav.
Negujte vaše orodje: po nekajkratni uporabi se bodo konice skrhale, otopele in njlažje je zavreči orodje in kupiti novega. Zakaj ne bi v roke vzeli pile za železo in izvijače malo popilili tako, da jim zopet povrnete obliko in ostrino.
   
Kladivo
gradimo kladivo
V nobeni škatli za orodje ne sme manjkati dobrega kladiva. Najboljši je t.i. tesarsko kladivo, ki vam služi tako za zabijanje kot izvlačenje žebljen.
Pred nakupom preverite ponudbo izbranega trgovca in primerjajte različne velikost kladiv med seboj - razlikujejo se predvsem po teži. Vzemite tistega, ki vam najbolj leži.
Tudi kladivo je potrebno negovati. Ob večkratni uporabi se zgodi, da se glava malček deformira in kot posledica so krivi žeblji ob zabijanju. Da to preprečite je uporaben brusni papir in površino lepo pobrusite, da bo enakomerno ravna.
  
Ključi
gradimo kljuci
Šestkotni glave vijakov ali matice najlažje privijete in odvijete z viličastimi ključi.  Zato je najbolje imeti komplet ključev, ki niso ravno velik finančni zalogaj 8boljše kvalitete stanejo več).
Ob uporabi viličastih ključev imejte v mislih:
rajši vlečite k sebi kot potiskajte proč od sebe (v primeru da vam ključ zdrsne, se lahko poškodujete)
nikoli ne tolcite s kladivom po ključu - tako ga boste le poškodovali
v primeru poškodbe ključa (da ga raztegnete, zlomite) ga le hitro zamenjajte z novim
 
Meter gradimo meter
Ko se srečate z merjenjem dolžine za kakšno polico vam ugibanje ne pomaga kaj veliko. Potrebujete merski trak - po domače meter. Z njim boste ob pravilni uporabi lahko natančno zmerili željene dolžine - še posebej pomembno ko kupujete pohištvo za vaš prostor, da ne bi kupili prevelikega. Ne bi bili veseli, ko bi sedežna ali omara bila za par cm prevelika in ne bi šla v prostor.
Na razpolago imate različne merske trakove dolžine od par do 100 m. Priporočamo za dolžine okoli 5m. Priporočamo pa, da kupite oglati meter, ki lahko stoji sam (za razliko od okroglega), da boste kakšno mero izmerili tusdi sami.
Tudi meter potrebuje vzdrževanje: pazite, da ko pospravljate trak, zaključni element ne udari ob ohišje, kajti ob večji uporabi se le ta odlomi in meter je neuporaben. Tudi ob morebitni izpostavljenosti vlagi ali umazaniji je potrebno meter očistiti, da ne zarjavi. Pa še to - ne tolčite po njem, ne prelamljajte ga, ...
    
  
To še ni vse orodje, ki ga je priporočljivo imeti na dosegu roke.  V drugih prispevkih vam predstavljamo še preostale.
  
 
Vir:
11. januar 2014