Kamenje v vrtu

Kamenje predstavlja v veliko vrtovi pomembne oblikovalski element. Kot material je zelo robusten in predstavlja protiutež nežnim in krhkim rastlinam. Poleg tega je lahko njegova uporaba čisto praktična. Izbiramo lahko med naravnim in umetnim kamnom.
Kamenje v vrtu

     
Naravni kamni imajo različne lastnosti. Kamenine v splošnem delimo na magmatske, metamorfne in sedimentne kamenine. Magmatske kamenine so nastale s strjevanjem lave. Sedimentne kamenine so nastale kot posledica delovanja različnih zunanjih dejavnikov kot so temperature, voda, tlak, veter, itd. Metamorfne kamenine so nastale s preobrazbo magmatskih in sedimentnih pod visoko temperaturo in tlaki. Na splošno so sedimentne kamenine slabše odporne na vremenske razmere.

V vrtu se največ uporablja apnenec, granit in bazalt, ki so najbolj dostopni in se jih lahko dobi v različnih oblikah. Granit in bazalt sta primerna za plošče, ker se apnenčaste plošče rade lomijo pod obremenitvijo, če niso položena na utrjeno podlago. Plošče in kamenje lahko izbiramo v različnih barvnih odtenkih. Granit je lahko bel, siv, rdečkast in zelenkast. Bazalt je temno siv, črn in črno-rjav. Izbor pri apnencu je večji, ker obstajajo različne oblike (peščenjaki, marmor,…).

Danes je ponudba umetnega kamenja velika in izgled je že zelo blizu naravnemu. Izbiramo lahko med betonskimi ploščami različnih oblik, in vzorcev, s katerimi lahko tlakujemo v različnih stilih in oblikah. Ideje za tlakovanje lahko dobimo ob obisku različnih vrtov ali pa tudi iz literature. Tudi sami lahko ustvarimo svoj vzorec, pri čemer moramo biti pozorni le na ujemanje z bližnjo okolico.

Vsak kamen je unikaten in vsak vzorec, ki ga oblikujemo je do neke mere unikaten. Kamen lahko sam po sebi predstavlja zanimivost v vrtu.

 
Vir:
30. november -0001