Kako se lotiti obnove stare hiše

Vrstni red obnove, na kaj biti pozoren, kje so pogoste napake, česa res ne smemo izpustiti, četudi gre z denarjem na tesno?
Kako se lotiti obnove stare hiše
     
Obnovljena hiša starejšega datuma je lahko zelo čaroben dom, vendar je pa lahko zelo dolga in trnova pot do tja. V prispevku smo vam pripravili nekaj opornih točk, na katere ne bi smeli pozabiti oz. jih morate kar upoštevati, če želite ustveriti za bivanje prijazen objekt.
 
Najprej glavne oporne točke če je stavba podkletena se pogleda stanje sten - pri kletnih stenah se najprej pregleda sestava sten in stanje poškodb:
 • če so betonske je možna sanacija z hitoveznimi betonskimi masami (ne bomo naštevali komercialnih znamk – boljša kot nič je tudi finocementna malta)
 • če so zidane z betonskim zidakom je potrebno čiščenje fug (reg) v globino cca 2 cm in zapolnitev z hitovezno betonsko maso – enako kot zgoraj
 • če so zidane z glineno opeko pa je potrebno izvesti::
  • v vsakem primeru odstranitev ometa in nadomestitev z novim - sušilnim ometom
  • v težjih primerih (t.j. veliko vlage) tudi v kombinaciji z hidrofobnimi zaporami

 • se pogleda stanje tlakov v kleti - če so na tlakih vidni pajčevinasti sledovi vlage to pomeni da je pod objektom pritisk podtalnice ki počasi prebija skozi pore kletnega tlaka, kar pomeni, da se mora sanacija najprej pričeti na drenaži okoli objekta, t.j. najprej pregled in tesnenje meteorne ter fekalne kanalizacije
  • istočasno z sanacijo teh težav rešujemo tudi »problem« same hidroizolacije objekta (ČE JE MOŽNO)
V pritličju se najprej preveri stanje zunanje fasade, nato stanje notranjih ometov in stanje tlakov oz. njihovih oblog. 
 • če ometi in ostalo odstopa potem je potrebno odstraniti vse nevezane površine in jih nadomestiti s sanirnimi ometi (na trgu je že kar nekaj različnih proizvajalcev – najbolj znan slovenski – in tudi zelo kakovosten je material iz podjetja Kema iz Puconcev).
 
Če je le možno, naj se v objektu odstranijo vsi stari beleži (za primer: 100 let stara stavba ima cca 5 mm debel nanos beleža v katerem so vse mogoče »domače« sestavine od kravjekov do jajc, mleka , mizarskega lepila, firneža, itd., skratka stvari, ki so jih takrat imeli na razpolago).  Stare beleže je potrebno kvalitetno navlažiti in jih odstraniti z zidarsko lopatico ali "žirafo". 
 
Če želite v starem objektu dobiti  zaglajeno površino jo izdelajte s paropropustnimi stenskimi izravnalnimi masami (nikakor ne z izravnalnimi masami na bazi Acryla). Uporaba materialov na bazi Acryla je pri obnovi starih objektov prepovedana - Acrylati so namreč materiali na bazi tekoče plastike – za lažjo predstavo si predstavljajte sebe in čas vašega preživetja, če bi vas neprodušno zavili v strech folijo.
 
Barvanje starih objektov zunaj in znotraj naj se izvaja s silikonskimi barvami.  Res da so kar nekaj dražje od preostalih, vendar vam ob upoštevanju predpogojev zagotavljajo trajno sanacijo objekta in kvalitetno bivanje.
 

 
Vir:
14. december 2019