Kako ravnati pri odpravi škode po poplavi?

Poplava v stanovanju/hiši je zelo pogost pojav - še posebno na poplavnih območjih. Včasih se zgodi, da so poplave tudi v tistih krajih, kjer jih ponavadi ni.
Kako ravnati pri odpravi škode po poplavi?
     
Na srečo, je škodo po poplavi možno popraviti. Spodnja navodila naj vam bodo v pomoč pri čim hitrejši odstranitvi vode in popravilu poškodb.
V kolikor pa je vaš objekt poplavljen dalj časa pa svetujemo, da si objekt ogleda strokovnjak in vam svetuje kako pristopiti k sanaciji objekta, da bo le ta smiselna in predvsem učinkovita. 

  1. Odstranite odvečno vodo - uporabite črpalke, sesalce ki omogočajo sesanje vode, ...
  2. premaknite vse pohištvo in opremo izven poplavljenega območja (v kolikor to niste storili že pred poplavo)
  3. z večjimi ventilatorji in razvlaževalci prostora osušite konstrukcijo (to lahko traja nekaj časa)
  4. zaradi plesni preglejte vsa kritična mesta - eventuelne nastanke plesni je potrebno zatreti že v kali z zato izdelanimi pripravki (dobite jih v vsaki bolje založeni trgovini z gradbenim materialom)
  5. z vročo milnico sperite sledi poplave s sten (ob površinskih poplavah je voda umazana). ko se stene posušijo jih boste ponovno morali prepleskati, svetujemo vam uporabo barv, ki dodatno preprečujejo nastanek plesni
 

Opozorila:
  • vedno uporabljajte vodoodporne električne podaljške/kable
  • mokre slike in spominke, ki jih je ujela poplava v popravilo odnesite strokovnjakom - le tako bodo predmeti ustrezno sanirani
  • v poplavljene prostore ne vstopajte dokler ni popolnoma izključena električna energija - preverite skupaj z rajonskim tehnikom električnega podjetja
  

Še nasvet - če vaš objekt stoji na poplavnem območju ali ne, je dobro skleniti zavarovanje za poškodbe nastale pri poplavah, saj se podobne poškodbe dogodijo že, če vam poplavi npr pralni stroj (novejše izvedbe teh strojev imajo že vgrajene ventile za preprečitev izliva).
 
Vir:
25. februar 2011