Kako na naravni način ohladiti dom

Pripravljeni na vročinski val? Prihaja tisti čas v letu, ko se temperature povišajo in z njimi na račun hlajenja prostorov tudi računi za energijo, še posebno če klimatske naprave delujejo neprekinjeno.
Kako na naravni način ohladiti dom
  
Na srečo obstaja nekaj preprostih načinov, s katerimi preprečimo preveliko trošenje energije, ne da bi se vam stanovanje ali hiša pregrela.

Omogočite naravni pretok zraka
Navzkrižno odpiranje oken, da omogočimo pretok zraka, se morda zdi nepomembno, a je to vendarle strateška poteza. Topel zrak se dviga, zato naravno kroženje zraka v nadstropni hiši ustvarimo tako, da odpremo pritlična okna na senčni strani in okna v nadstropju na sončni strani. Če zunaj pihlja, odprite okna v pritličju na tisti strani, od koder piha veter, in nadstropna okna na nasprotni strani hiše, tako da odpihne vroč zrak iz doma.

Ne uporabljajte sušilnika za perilo
Če perilo običajno sušite s sušilnikom, se mu v poletnem času odrecite, kajti delovanje tega gospodinjskega aparata poviša temperaturo v domu. Kadar nimate druge možnosti, sušilnik uporabljajte zgodaj zjutraj, še bolje pa je, da perilo sušite na zraku. Obesite ga na prostem ali na balkonu, če zunanjega prostora nimate, pa na vrvi ali raztegljivem sušilcu nad kadjo. Hladnejši dom in sveže perilo sta zmagovalna kombinacija.


Pospravite preproge
Dom se vam ne bo zdel tako vroč, če boste v poletnem času odstranili preproge in hodili zgolj po talnih oblogah. Preproge in tekstilne talne obloge slabo prevajajo toploto, zato stopala ohranjajo (povišano) temperaturo. Les in ploščice pa so odlični prevodniki, zato preproge do jeseni shranite in sezujte nogavice.

Očistite filtre klimatske naprave
Da zagotovite brezhibno delovanje klimatske naprave, je treba sistem redno vzdrževati, kar vključuje tudi čiščenje ali menjavo filtrov. Čiščenje zamašenih in umazanih filtrov drastično poveča učinkovitost klimatskega sistema in porabo energije zmanjša do 15 odstotkov. Če sami ne znate ali ne zmorete očistiti filtrske mreže, pokličite serviserja. Običajne domače klimatske naprave zahtevajo vsakoletni servis in na vsakih nekaj let preverjanje količine plina.
wooden parquet floor tiles

Naredite senco
Drevesa ali grmovje, ki zasenčijo zunanjo enoto klimatske naprave, bistveno znižajo temperaturo v senci, zaradi česar naprava deluje bolj učinkovito in vam prihrani do 10 odstotkov energije. Zelo pomembno je, kako klimo namestimo: idealno je, da je okoli zunanje enote vsaj nekaj prostora, da pretok zraka ni moten. K hladnejšemu domu v poletnem obdobju pa pripomore tudi senca dreves, ki so posajena na jugu in zahodu. V primerjavi s hišo, ki je ves čas izpostavljena soncu, lahko z naravnim senčenjem fasade in strehe privarčujemo od 15 do 50 odstotkov energije, potrebne za delovanje klimatske naprave.

vir: dnevnik.si
 
Vir:
30. april 2018
 
 
Nadzornik Ekobus Nadzornik Žiga se za gradnjo res pobriga!
Elektro dela Omisli.si Iščete ponudbe preverjenih izvajalcev?
Urejanje okolice Lap d.o.o. Tlakovanje dvorišč, asfaltiranje
Gradbeni nadzor Ekobus Gradite ali prenavljate?
Popravilo ograje? Omisli.si Iščete ponudbe preverjenih izvajalcev?