Kako izdelate vrtno pot

Z malček truda in veselja do dela okoli vaše hiše vam izdelava takšne poti ne bo vzela preveč truda.
Kako izdelate vrtno pot
 
V nekaj korakih vam predstavljamo izdelavo preproste a še vedno lične peš poti, ki bo zelo popestrila zunanjost vašega objekta.
V kolikor pa želite strokovno izvedbo si pa izvajalca lahko izbereta izmed podjetij, vpisanih v seznam ponudnikov.
  
V tem primeru smo izbrali tlakovce, ki imajo razmerje 1:2 med širino in dolžino in debeline do  6 cm za pohodne površine. Za izbor ustreznih tlakovcev, ki ne bodo potrebovali preveč rezanja si oglejte ponudbo naših trgovcev in si na podlagi izbranih dimenzij predhodno narišite/skicirajte načrt, da boste lahko nakupili ustrezno število posameznih dimenzij.
  
1. korak
Zarišite po terenu kje želite novo pot. Lahko uporabite barvni sprej ali pa zgolj apno. Upoštevajte dimenzije, ki ustrezajo vašim izbranim tlakovcem/ploščam in zakopljite min. 15 cm globoko. V kolikor je potrebno predhodno odstranite rušo - lahko jo na kompostu predelate v koristen odpadek.
  
2. korak
V debelini 8 cm nasujte gramozni material in ga ustrezno utrdite z uporabo vibracijske plošče, ki si jo lahko sposodite pri lokalnem trgovcu. Nasutje zbijte vsaj za 15% t.j. do deb. 7 cm.
  
3. korak
Preko utrjenega nasutja razproztrite pesek granulacije od 0-4 mm v debelini do 3 cm. Določite ustrezno višino in si s pomočjo vrvice začrtajte željeno linijo.
  
4. korak
Ob določitvi željene višine lepo poravnajte pesek z vsemi nakloni ter se pripravite na ustvarjanje.
stepping stone walkway step4 196jvg3 196jvg8  
  
5. korak
Ob liniji postavite prvi tlakovec in trdo ob njega v željeni obliki nadaljujte. Ob polaganju sproti preverjajte višino in jo po potrebi popravite. 
Tlakovce lahko polagate na beton, kot v našem primeru, za kar ne boste potrebovali obbetoniranja robov v primeru polaganja v pesek. Je pa malček dražja izvedba, čeprav z uporabo hobby betona zadevo lahko precej poenostavite.
stepping stone walkway step6 196jvg3 196jvgb

6. korak
Ko polagate drugo vrsto jo vedno kontrolirajte s prvo, tako višino kot začrtano linijo. Ne pozabite na utrditev robov!
stepping stone walkway step7 196jvg3 196jvgd

7. korak
Preostale tlakovce pa položite tako, da ponavljate zadnja dva koraka. Prostor med njimi pa zapolnite z željeno končno izvedbo.
   
Za popestritev lahko ob straneh zasadite nizko grmičevje, cvetoče rastline ali pa zgolj travo.
 
Veliko užitkov.
 
Vir:
08. april 2014