Izognite se najpogostejšim napakam pri prenovi doma

Prenova doma je vsekakor zahtevna naloga, toda lahko se izkaže za izredno uspešno, če ste seznanjeni z nekaterimi najpogostejšimi napakami, ki jih lahko po navadi zagrešite. Izognite se v nadaljevanju navedenim napakam in si olajšajte delo v vseh pogledih.
Izognite se najpogostejšim napakam pri prenovi doma
 
Napaka 1: najeli ste napačnega izvajalca
Prva in največja napaka pri prenovi doma je, da ste za obnovitvena dela najeli neustrezno osebo. Pomembno namreč je, da izberete enega najboljših pogodbenikov, ki bo poznal vaše potrebe, sledil vašim zahtevam in delo opravil kolikor je le mogoče kakovostno. Ne pozabite, da sosedova izbira izvajalca ni vedno najboljša in da je včasih najbolje, če ga poiščete sami.
Izvajalce si lahko pogledate preko naših seznamov ponudnikov - tukaj!

Napaka 2: določite nerealen proračun
Vsekakor vam svetujemo, da načrtujete okolju prijazno obnovo, s katero boste dvignili kakovost bivanja in zmanjšali vplive na okolje. Vendar pa pazite, da si ne določite preveč nerealnega proračuna, ki ga boste namenili prenovi. Največji strošek boste verjetno imeli z najemom delavcev, če se opravil zaradi zahtevnosti ne boste lotili sami, tako da si premišljeno razporedite, koliko denarja in kdaj boste čemu namenili.

Napaka 3: zanemarite prenovo električne napeljave
Veliko lastnikov prezre potrebno prenovo električne napeljave, ko načrtujejo obsežnejšo obnovo. Vendar pa je to sestavni del katerega koli projekta prenove v domovanju, zato najemite električarja, ki bo preučil vso električno napeljavo in podal najboljše rešitve. Sicer boste lahko imeli kmalu veliko problemov in dodatnih stroškov.

Napaka 4: kupujete najcenejše materiale
Če želite prihraniti čim več denarja, ste ubrali napačno pot, če kupujete le najcenejše izdelke in materiale, ki so tudi veliko manj kakovostni. Ker je običajno prenova prostora ali celega doma enkratna investicija v življenju, boste tvegali, da bo poceni materiale treba hitreje zamenjati. Stroški bodo takrat večji, kot pa če bi že uvodoma kupili kakovostne materiale, ki tudi trajajo precej dlje.

Napaka 5: ignorirate zahteve za razsvetljavo
Med prenovo stanovanja ne smete zanemariti niti zahtev, ki jih postavlja sistem razsvetljave. Upoštevajte, da celo barva zidov vpliva na spremembo svetlobe umetnih svetil. Poskrbite, da barva sten poudari izbrano osvetlitev in da primerno prenovite tudi električno napeljavo do svetil.
 
vir: mojdom.dnevnik.si
 
Vir:
23. februar 2014