Izdelava kompostnika

Kompostnik lahko izdelamo na več načinov.
Izdelava kompostnika

  
V trgovini lahko kupimo že narejen plastični kompostnik, ki ga enostavno sestavimo po navodilih. Druga možnost je, da kupimo betonski kompostnik, ki je vsekakor najtrajnejši. Stranice enostavno sestavimo skupaj. Slabost betonskega kompostnika je, da je težak in se bo, predvsem na slabše nosilnih tleh, pogrezal v zemljo. Zaradi tega moramo tla utrditi oz. narediti manjše temelje.

Najenostavnejši za izdelavo je leseni kompostnik, ki ga lahko izdelamo sami. Za izdelavo potrebujemo:

  • 4 stebre velikosti 150 x 6 x 6 cm,
  • 4 opažne plošče velikosti 150 x 50 x 2,5 cm,
  • 20 letev velikosti 80 x 8 x 2,5 cm,
  • žeblje dolžine 50 do 55 mm,
  • vijake s ploščato glavico dolžine 50 mm,
  • impregnacijsko sredstvo.

Predno se lotimo postavitve kompostnika moramo pripraviti opažne plošče. Da bo kompost dobil dovolj zraka, vanje zvrtamo nekaj lukenj premera 2 do 4 cm. Na stebričke pribijemo letve v razdalji 2 cm od vrha navzdol. Nato vse skupaj dobro impregniramo z naravi prijaznim impregnacijskim sredstvom.

Na mestu, kjer bo stal kompostnik, izkopljemo jame za stebričke. Jame naj bodo narazen ravno toliko, kot so med seboj oddaljeni stebrički. Stranske dele postavimo v jame in jih utrdimo s kamenjem. Na zadnji strani kompostnika pribijemo opažni plošči tako, da je med njima razmak 2 cm. Kompostnik poravnamo in zapolnimo ter utrdimo jame okoli stebrov. Spredaj plošče pritrdimo z vijaki, da jih bomo lahko odstranili, kadar bomo potrebovali kompost.

Opažne plošče lahko nadomestimo tudi z deskami ali letvami.

 
Vir:
01. januar 1970