Iščete primeren prostor za odklop?

Ne iščite predaleč, saj ga lahko uredite že na svojem vrtu!
Iščete primeren prostor za odklop?

      
Z majhnimi koraki in stroški lahko sami izdelate kotiček za "odklop" na lastnem vrtu.
 
Vsak projekt ureditve kotička ali pa celega vrta ne zahteva ravno diplome iz krajinske arhitekture. Včasih je mogoče ustvariti nekaj čarobnih učinkov že z uporabo cenovno ugodnih prijemov. V mnogih primerih so to tako očitne stvari, da jih ponavadi spregledamo.
 
Tukaj je nekaj nasvetov za vaš proračun:
- Oglejte si ureditve in vrtove prijateljev in znancev (ali pa za nasvete skočite na spodnjo povezavo - pozor: stran in nasveti so v angleškem jeziku) 

- To vam bo dala nekaj dobrih idej za stvari, ki bi jih lahko zlahka posnemali v svojem dvorišču. Medtem ko vam razkazujejo svoja dvorišča in vrtove, jih vprašajte, če bi lahko imeli kakšno sadiko, poganjek od njihovih rastlin - verjemite, vsak vam bo z veseljem podaril kakšno vejico, koreninico, ...

- Posadite drevesa. Največkrat pozabljen nasvet, pa vendar vam bodo drevesa (v primerni velikosti in starosti) pomagala pri hlajenju oz. ogrevanju (tudi) vaše hiše. Na severni strani sadite zimzelena drevesa, na južni listnato zelena. Ena bodo ovirala veter, druga vam bodo pomagala uravnavati temperaturo in vzdušje na vrtu.

- Redno vzdržujte svoj vrt!  Resno, ni ne vem kakšen strokovni nasvet, pa vendar redna košnja trave le to gosti in trava ostaja lepo zelena. Odstranite plevel, v kolikor ga je preveč, ga lahko zatirate s kemikalijami (ugodno jih dobite v vsaki Kmetijski zadrugi), vendar ne pretiravajte - tudi kakšen plevel lepo cveti.

- Prod oz. kamenje za vaš vrt kupite v kamnolomu oz. separaciji namesto v trgovini - je cenejše.

- Večina mest že ima prostor za brezplačno odlaganje zelenega odreza - preverite, če vaše komunalno podjetje to omogoča in na kakšen način. Tako se lahko preprosto izognete kupom (čeprav je kompostiranje včasih primerno in zaželjeno) oz. polnjnjem zabojnikov za smeti.

- Plast starih časopisov debela kakšen centimeter je odlična pregrada za plevel (ni vam potrebno kupovati različnih folij oz. politlak tkanin). Paziti morate le, da papir takoj obtežite in se izognete nagajanju vetra (in posledičnem lovljenju papirja po okolici).

- Ureditev vrta je največkrat VEČLETNI projekt. Ko se enkrat zavedamo tega dejstva, smo že na pol poti do končnega izdelka, v katerem bomo vedno uživali. Ne govorimo o potrpežljivosti ali nezmožnosti posameznika, da ne bi bilo možno stvari narediti čez vikend. Govorimo o stvareh, ki rastejo počasi, kjer narave ne morete pospešiti.

- Če se osredotočite na postopno "lepotičenje" svojih listnatih rastlin, lahko prihranite nekaj denarja in se obenem še sproščate.

- Iščite materiale in rastline pod ugodnimi pogoji, razmišljajte daljnoročno.  Zakaj bi plačali več, če lahko materiale kupite v posezonskih razprodajah ali v razsutem stanju ceneje? Poglejte po spletnih prodajah, saj se tam dobi marsikaj.

- V lokalni betonarni preverite kam odlagajo odvečni beton. Mogoče vam ga za majhno odškodnino vlijejo v kalupe (opaž), ki ga pripravite in tako dobite betonske plošče za vaše stopnice v vrtu? Preverite in povprašajte.

- Še eden izmed zelo pomembnih nasvetov je:  redno vzdržujte dovozne in sprehajalne/dostopne poti okoli vaše hiše. Odstranjujte plevel, zatesnujte razpoke - vse to pomaga k zmanjševanju in preprečevanju uničevanja poti.

- Začnite z manjšimi obrati.  Najprej s kakšnim rezanim cvetjem, manjšim grmičevjem, trato, ... in z leti postopoma širite svoj vrt.  Verjemite, trud se vam bo večkratno izplačal že s pogledom in zavistvjo obiskovalcev.

     
Želite še več takšnih in podobnih nasvetov - preko spodnje povezave vam jih je na voljo preko 7.000 - pozor: stran in nasveti so v angleškem jeziku.   

 
06. junij 2012