Hišna popravila, s katerimi odpravite posledice zime

Zimske vremenske razmere lahko pustijo posledice v vsakem kotičku vašega posestva, saj hitro povzročijo škodo, kot so razmajani oziroma poškodovani strešniki in razpoke na dvorišču. Zato se spomladi lotite popravil, preden bo škode še več.
Hišna popravila, s katerimi odpravite posledice zime

 
Pravočasno ukrepanje in popravilo škode, nastale zaradi zimskega mraza, snega in vlage, vam bo prineslo več koristi, saj boste s tem najlažje preprečili, da bi morali odšteti še večje vsote denarja za kasnejša popravila. Pomlad je idealen čas, da pregledate nastalo škodo in jo popravite.
 
Popravite razpoke na dvorišču
Med prvimi opravili naj se znajde pregled dvorišča in dovoza, saj boste najverjetneje morali popraviti vse luknje in razpoke, ki so se zaradi izmenjave ledu in vode čez zimo še poglobile. Sprehodite se po dvorišču in ga natančno preglejte, nato pa z ustreznimi pripomočki zapolnite in zatesnite vse špranje v tleh. Navodila za postopek popravila dovoza iz betona, asfalta ali opeke si lahko preberete tukaj.
 
Preglejte streho
Ko se vreme izboljša, preglejte tudi ostrešje. V roke lahko vzamete daljnogled in se sprehodite okoli hiše, tako da kar s tal iščete poškodovane strešnike. Odpravite se tudi na streho, če to lahko storite varno, ter poiščite vse luknje in druge poškodbe, ki jih lahko preprosto popravite sami. Še posebno natančno preglejte območje okoli dimnika in pregibe strehe. Če imate težave s puščanjem vode in zamakanjem podstrešja, poiščite njegov izvor. Le-ta je običajno malo višje od mesta, kjer zamakanje ali morebitne znake vlage prvotno opazite.
 
Odstranite madeže

V primeru, da vaša streha pušča, se lahko zaradi vodnih kapljic strop pod ostrešjem obarva rumeno ali rjavo. To najlažje rešite s pleskanjem – na stropne madeže najprej nanesite temeljni premaz, zaradi katerega madeži po pleskanju ne bodo tako vidni, potem pa nanesite plasti barve.
Spring Cleaning Pressure Washing 300x198
 
Popravite teraso

Vsakih nekaj let bi morali spomladi po končani zimi popraviti tudi talne obloge na terasi. Najprej s pomočjo visokotlačnega čistilnika teraso temeljito operite, nato pa na denimo lesene obloge nanesite temeljni zaščitni premaz, ki naj bo vodoodporen. Bodite previdni: če uporabljate visokotlačni čistilnik preblizu talnim oblogam, lahko les poškodujete.

Pokrpajte ograje
Vsako pomlad preglejte vse ograje okoli zemljišča, ki so še posebno izpostavljene gnitju in razkrajanju. Med pregledom ograd iščite tiste predele, ki potrebujejo popravilo ali zamenjavo starih delov z novimi.
 
Odmašite žlebove

Ob streho prislonite stabilno lestev, po kateri se povzpnite do žlebov. Iz njih odstranite vso nabralo listje in drugo umazanijo, pri čemer si pomagajte z zidarsko žlico in parom čvrstih zaščitnih rokavic.
Blog Apr2013 26947184 XS
 
Zatesnite vse razpoke
Po koncu zimskih mesecev hkrati zatesnite vse razpoke v stenah na zunanji strani hiše − to je priporočljivo storiti, preden nastopi muhasto aprilsko deževje. Posebno pozornost namenite zatesnitvi špranj v tesnilu okoli oken in razpokam na pregibih stene.
 
 
vir: mojdom.dnevnik.si

 
Vir:
24. april 2013