Hidroizolacija iz negativne strani objekta

Kaj pomeni pojem hidroizolacija iz negativne (notranje) strani objekta?
Hidroizolacija iz negativne strani objekta
 
Hidroizolacija objekta se vedno izvaja iz zunanje (pozitivne) strani objekta.

Velikokrat pa se zgodi, da pride (kljub temu) tudi do vdora vode v notranjost kletnih prostorov.  Vzrok temu so:
  • slabo izvedena horizontalna ali vertikalna hidroizolacija (slabo izdelani detajli)
  • poškodbe hidroizolacije narejene med samo izvedbo (najpogosteje pri zasutju izkopa) ali po izvedbi (npr. Izdelava dodatnih prebojev)
  • naknadno nastale razpoke na sami zgradbi/konstrukciji (npr. konstrukcija narejena iz vodo neprepustnega betona → ni hidroizolacije → pojav razpok v konstrukciji kot posledica delovanja objekta → vdor vode skozi razpoke
  • usedanje temeljev in izredni dogodki, kot je to npr. potres
 
skica kletni zid
V kolikor je mogoče, izvedemo hidroizolacijo iz zunanje (pozitivne) strani objekta, v kolikor pa to ni možno (onemogočen ali otežen pristop ter izkop ob objektu), sanacijo izvedemo iz notranje ali tako imenovane iz negativne strani objekta.
 
Vsaka hidroizolacija, katera se v tem primeru uporabi, mora biti odporna na tako imenovani negativni pritisk, oziroma voda ne sme prodirati skozi konstrukcijo/zgradbo in ob enem vlaga ne doseže notranjega  zaključnega sloja, da bi na njega tako izvajala pritisk, kar bi na koncu privedlo do odpadanja ometa, luščenja zaključnih premazov in naposled do ponovnega zamakanja v objekt.

Najpogostejša uporaba hidroizolacije objekta iz negativne strani:
  • hidroizolacija kleti iz notranjosti objekta
  • hidroizolacija vodohrana ali silosa iz zunanjosti
  • hidroizolacija jaškov
  • hidroizolacija tunela iz notranjosti

Hidroizolacija iz negativne strani objekta je bistveno zahtevnejša od hidroizolacije iz pozitivne strani, glede da voda pod pritiskom (ki prihaja skozi konstrukcijo objekta) ter nastajanje kristalov soli (ki so prisotne v kapilarah in polnijo pore) ustvarjajo velik pritisk na notranje sloje. Sanacija se v tem primeru ne sme izvesti z elastičnim in paro neprepustnim materialom, glede na dejstvo, da se ta material ne more ''opreti'' zgoraj navedenemu pritisku. S časom se tak material loči od podlage, kar na koncu privede do ponovnega vdora vode v notranjost objekta.

 
vir:  Köster Slovenija.
 
Vir:
02. marec 2016