Feng shui vrta

Znamo uporabiti pozitivno energijo okolice?
Feng shui vrta

  
Kako zelo pomembno je udobje in dobro počutje, se nas večina zaveda, malo manjkrat pa pomislimo na to, da je za naše počutje zelo pomemben tudi pretok energije. Še zlasti je pomembna energija okolice. Prav okolica določa tip energije, ki vstopa v naše delovno ali bivalno okolje, v naše hiše in pisarne.

Srečen, zdrav, zadovoljen in pozitivno naravnan človek je naš cilj, ki ga najlažje dosežemo z ugodnimi energijami okolice. Vzhodnjaki imenujejo to poznavanje in uravnavanje energij feng shui (veter in voda). Osnove feng shuija izhajajo prav iz poznavanja delovanja energij in naravnih dejavnikov v naravi, kot so veter, voda, rastline, hribi, sončne in senčne strani.

Z izbiro svojega bivališča ali delovnega prostora določimo, v kakšnem okolju bomo živeli. V feng shuiju simbolično ponazarjajo okolico hiše štiri živali – želva, zmaj, tiger in feniks.

frngshui vrta skica

 

skica Feng shui vrta

Hrbet hiše je stran želve. Hrbet naj bo zaščiten pred vetrom in vsiljivci, enako kot ščiti želvo oklep. Zaščiten hrbet ponazarja tudi stabilne odnose. Želvo v okolici oz. neposredni bližini ponazarja hrib, sosednja stavba, drevesa, zid ali pa kak drug večji objekt. Na levi strani hiše je stran zmaja, ki naj bi bila nekoliko višja od desne strani, ki je imenovana stran tigra. Stran zmaja ponazarja v družini moškega, stran tigra pa žensko. Velika poudarjenost ene ali druge strani lahko nakazuje v družini tudi na prevlado enega ali drugega. In nenazadnje, zelo pomembna je prednja stran hiše, imenovana feniks, ponazarja pa blagostanje in pogled v prihodnost. Pred hišo naj bo vedno dovolj odprtega prostora, da sveža energija okolice sploh dostopa do hiše ter da se pred hišo tudi akumulira.

garden path 4
Ravno speljana pot do vhoda »reže« hišo na pol in deluje v smislu »energetske avtoceste«

Poiskati primerno zemljišče z vsemi naravnimi danostmi je dandanes kar naporen podvig. Največkrat se odločimo za življenje v strnjenem urbanem okolju, kjer pa so zemljišča vse prej kot idealna. Prav v takem okolju nam je feng shui znanje v veliko pomoč pri usklajevanju energij vrta in hiše.

Tako npr. prevelikega tigra omejimo s škarjami – porežemo previsoka drevesa ali razredčimo grmovnice, stran zmaja zasadimo z višjimi grmovnicami ali nižjimi drevesi, hrbet podpremo z visokimi drevesi, zimzelenim drevesom ali morda celo s skalnjakom, premajhen predvrt oz. prednjo stran hiše pa aktiviramo z vodnim motivom, s ptičjo hiško ali ptičjim napajalnikom.

Ravnovesje energij – jina in janga
Kolikor je zgradb, toliko je različnih vrtov. Najpomembnejša smernica je prav ravnovesje energij, ravnovesje jina in janga. Ravnovesje ponazorimo na več načinov: zasajeni in odprti prostori, višje in nižje rastoče rastline, listavci in iglavci, cvetje živahnih in bolj umirjenih barv, prepletanje sončnih in senčnih področij, suhi (npr. skalnjak na področju, kjer je dobro poudariti element zemlje) in vodni del (fontana, ptičji napajalnik, potoček), področje za sprostitev in družabni kotiček, indirektna vrtna razsvetljava itd.

Zasaditev vrta
Ko se odločamo za zasaditev, upoštevajmo predvsem našo bližjo okolico ter klimatske razmere. Na srečo je modna muha osemdesetih let, ko se je na širšem slovenskem področju sadilo palme in bananovce, prešla. Za navdih se ozrimo raje v bližnji gozd, poiščimo vaške potoke in bajerje in s teh področij poiščimo sorodne rastline, primerne za naš vrt. Nikar pa ne pozabimo na iglavce in zimzelena drevesa, ki v zimskem času vnesejo v vrt manjkajočo jang energijo. Glede na povprečno velikost naših zemljišč je dovolj eno iglasto oz. zimzeleno drevo. Če ste pravi vrtni antitalent ali vam za načrtovanje primanjkuje idej in časa, se lahko obrnete na krajinskega arhitekta. Ne dovolite, da se vrt »naravno« zaraste, saj so naša zemljišča večinoma premajhna za takšne podvige.

Pot vetra in sonca
Pri korekcijah oz. urejanju vrta ne pozabite na veter in pot sonca! Če se hrbet hiše nahaja na južni strani hiše, na ta del ne zasadite visokih dreves ali iglavcev, saj bi tako hišo prikrajšali za naravno jang energijo sonca. Da vrt dobro uspeva, potrebuje namreč tudi element ognja, ki ga nesebično deli prav sonce. V vrtu ne smejo manjkati luči, ker pozimi v vrt vnesejo jang energijo ali pa dodatno uravnovesijo preveč jina oz. temno področje vrta. Nekaj več previdnosti je potrebno pri lokaciji vrtnega kamina, ki prav tako ponazarja element ognja. Včasih je boljša izbira prenosni vrtni žar.

Voda
Ključni dejavnik v feng shuiju vrta je voda. Brez vode pač ne uspeva noben vrt, nobena rastlina. Šele z elementom vode dobimo tisto pravo naravno bivalno okolje. Pozicijo vodnega objekta v vrtu narekuje tip energije določenega področja. Izbiramo lahko med ribnikom, bajerjem, potočkom, bazenom ali le ptičjim napajalnikom. Poleg lokacije vode je bistvenega pomena še smer in oblika vodnega toka, v feng shuiju znana kot »vodni zmaj«. Napačno locirana in speljana voda namreč zemljišče energijsko oslabi. Izogibajte se postavitvi vodnega objekta za hišo, ker v tem primeru voda »spodje« hrbet in oslabi zaščito, ter na južnem področju, kjer je že v osnovi prisoten močan element ognja, nasprotnik vode! K elementu vode spada tudi izpeljava vrtnih poti. Le-te naj bi potekale vijugasto, saj tako lahko nadzorujemo energijski pretok do glavnega vhoda.

76 rockstones
primerno umeščen in izpeljan element vode je v vrtu nepogrešljiv

Urejenost vrtnih površin
Zelo pomembno je, da so vrtne površine urejene. Tudi redka vrsta drevesa ali grmovnice ne bo vnesla prave energije v prostor, če bo životarila v zaraščenem in nepokošenem vrtu, morda celo med neurejenimi gredicami. Zasadimo raje manj rastlin, a tiste skrbno negujmo.

Feng shui vrta je eden najpomembnejših dejavnikov v feng shuiju, saj določa kakovost energije, ki obkroža naš življenski prostor. Dober feng shui zunanjega okolja doma omogoči, da bodo odlične energije ne samo obdajale hišo, temveč vanjo tudi vstopale.


vir:
www.korak.ws


Ne spreglejte idej, zamisli in ... o ureditvi vašega vrta.

Želite na novo urediti vrt, pa ne veste kje začeti?

So terase, zaradi katerih si ljubosumen na dvorišče svojega bližnjega, urejena okolica, kakršne gledate v revijah, ... več
 
Vir:
19. junij 2012