Domači mojster - hitra popravila

Bodite sam svoj mojster. Kar sami odpravite nevšečnosti, ki vas spravljajo ob živce v vašem domu. Zavihajte rokave in se lotite popravil.
Domači mojster - hitra popravila

  
Škripajoča vrata

Zvoka škripajočih vrat se boste znebili, če boste s protikorozivnim in razmaščevalnim sredstvom v razpršilu (na primer WD-40) poškropili tečaje vrat. Med škropenjem vrata zapirajte in odpirajte. Namesto prvega sredstva lahko uporabite tudi petrolejski gel. Če bodo vrata še vedno škripala, jih poskusite dvigniti s tečajev do polovice in jih namazati z oljem – imejte pripravljeno krpo, da boste z njo "polovili" padajočo tekočino.
 

Škripajoča tla
Nad problematičnim mestom posujte nekaj smukčevega prahu in ga pometite med razpoke. V primeru, da boste želeli obnoviti talne obloge, pred opravilom nujno odstranite ves prah.
 
Odstranitev sijalke 
Če sijalke nikakor ne morete odviti, jo po sredini naokoli oblepite z lepilnim trakom. Oba konca traku zalepite, nato pa ju primite s palcem in kazalcem ter potegnite.
 
Odlepljene tapete
 
Če se vam tapete pričenjajo odlepljati od zidu, jih nazaj pritrdite po naslednjem postopku. Z nožem na pisarniški papir nanesite lepilo za tapete. S papirjem podrgnite po notranji strani problematičnega mesta. Tapeto pritisnite ob zid. Odmaknite papir in mehurčke pogladite s čisto krpo.
 
Prašen lestenec 
Pustite, da se svetilo ohladi. Na roke dajte par belih bombažnih rokavic. Eno suho in eno pomočeno v čistilo za čiščenje steklenih površin. Če imate kristalni lestenec, uporabite mešanico alkohola in destilirane vode v razmerju ena proti tri. Lestenec najprej obrišite z mokro rokavico, nato pa še s suho.
 
Umazan linolej 
Madež z linoleja poskušajte odstraniti z belo zobno pasto, nanešeno na suho krpo, ali pa z radirko. Poskusite lahko tudi z WD-40. Sredstvo razpršite na brisačo in nežno podrgnite. Ne pozabite zatem območje razoljiti s čistilom za posodo in vodo.
 
Umazana kad 
Madeže s kadi boste najlažje odstranili z mešanico kreme za vodni kamen, sode bikarbone in limoninega soka. Vse skupaj zmešajte, tako da dobite pasto. Mešanico s prsti ali mehko krpo nanesite na madež. Pustite delovati pol ure, nato pa dobro sperite z vodo.
 
Zatikajoče se drsno okno 
Težavo boste odpravili, če boste na tračnico nanesli malo silikonskega maziva v spreju.
 
Loputajoča vrata
(Pre)glasen zvok ob zapiranju vrat boste odpravili, če boste okoli kljuke oziroma po celotni površini, kjer se ta nahaja, nanesli izolirno peno ali širšo gumo. Pazite, da ne boste prekrili same kljuke, sicer vrat ne boste mogli zapreti.
 
Suha rezalna deska 
Poživite svojo rezalno desko! V vroči vodi pogrejte steklenico čistega mineralnega olja, nato pa olje z mehko krpo nanesite na desko. Pustite delovati od štiri do šest ur, nato pa obrišite morebitne ostanke.
 
Sploščen vzglavnik 
Sploščen vzglavnik dajte na sonce za nekaj ur, vmes ga obrnite. Toplota sončevih žarkov bo iz blazine posrkala vlago, ki se je v njej nabrala ob uporabi. Pazite, da vzglavnika zunaj ne boste pustili predolgo, sicer se vam lahko zgodi, da vam bo zaradi sonca obledela tkanina.
 
Umazani vrč za vino 
Madeže z vrča poskusite odstraniti na sledeči način. Do polovice ga napolnite z vročo vodo, v katero dodajte nekaj kapljic čistila za posodo, dve čajni žlički belega kisa in skodelico surovega riža. Nekaj minut mešajte, da odstranite madež, nato pa dobro sperite z vročo vodo in posušite na zraku.
 
Zavozlani kabli 
Da se vam kabli ne bodo zavozlavali, jih, kadar jih ne potrebujete, lepo zvite hranite v večjem plastičnem vedru.

vir: mojdom.denvnik.si

 
Vir:
11. januar 2013