Dobrodošli nasveti za pleskanje sten

Zakaj bi klicali mojstra, če lahko z nekaj truda sami prepleskate stene? Če boste upoštevali naše nasvete, se boste kmalu prelevili v pravega pleskarja.
Dobrodošli nasveti za pleskanje sten

  
Najprej izberite in kupite želeno barvo ter vse nujne potrebščine, kot so kvalitetni čopiči, pleskarski valjar, držalo za valjar, posodo za barvo, mrežico za odcejanje in zaščito za pohištvo, tla, okna in vrata.  

Priprava prostora
Iz sobe odstranite vso premično opremo, drugo veliko pohištvo, tla, okna in vrata pa zaščitite. Omare odmaknite od sten in jih zaščitite s plastičnimi prevlekami, enako naredite s tlemi. Ob robovih plastiko zalepite, da se ne boste spotikali ob njo. Prekrijte tudi druge površine, ki jih ne nameravate prebarvati. Odstranite pokrove električnih vtičnic in stikal. Da boste vedeli, kateri vijak spada kam, jih ne odstranjujte iz pokrova oziroma jih prilepite nanj.

Pleskanje
V barvo pomočite tretjino ščetin na čopiču. Vzemite čopič iz barve in s ščetinami nežno potrkajte (ne brišite!) ob rob posode z barvo. Tako ne bo kapljalo z njega, ko ga boste premaknili proti steni. S čopičem najprej pobarvajte robove sten in stropov. Začnite barvati od robov proti sredini. Barvajte v dolgih potezah. Najprej potegnite z roko navzgor, da spustite barvo, nato navzdol, da jo še bolj pritisnete na steno, ter še enkrat navzgor, da zakrijete sledove čopiča. Z na novo odprto barvo nikoli ne barvajte sredine stene, saj se lahko zgodi, da odtenek ne bo enak. Če nanos ni enakomeren, poskusite odvečno barvo s čopiča odstraniti, denimo s potegom po debelejši žici.

Wall Painting Ideas Photo 3

 


  
Pleskarski valjček, ko ga pomočite v barvo, vedno potegnite po mrežici za odcejanje, da se bo barva enakomerno razporedila po celem valjčku. Površino pleskajte v obliki črke W v velikosti meter krat meter. S tem vzorcem nadaljujte, dokler nanos barve ni več enakomeren, nato valjar znova potopite v barvo in nadaljujte z opisanim postopkom. Tako na steni ne bo vidnih črt pleskanja. Če nameravate na steno nanesti več nanosov barve, počakajte, da se nanesena barva pred novim nanosom posuši.
 
Čiščenje
Po opravljenem delu dobro očistite vse orodje in ga pospravite, da bo nared, ko ga boste znova potrebovali. Odvečno barvo s čopičev odstranite z glavnikom s široko razporejenimi zobmi. Nato čopič za 15 minut namočite v toplo vodo ali v mešanico vode in mehčalca za perilo. Dobro ga posušite,  preden ga pospravite. Ščetine zavijte v dovolj veliko papirnato vrečko in jo na ročaj pritrdite z elastiko. Čopič obesite za ročaj ali pa ga položite v predal. Odvečno barvo s pleskarskega valjarja odstranite z orodjem z ravno površino. Nato valjček umivajte s toplo vodo, dokler ni čista. Dobro ga posušite,  preden ga pospravite.

 
Vir:
08. avgust 2012