Da bodo keramične ploščice vedno kot nove

Ko so keramične ploščice položene, dela še ni konec. Treba jih je vzdrževati in negovati, da bodo vselej lepe, sijoče in kot nove. Vzdrževanje ploščic ni zahtevno opravilo, pomembno je le, da uporabljamo ustrezna čistilna sredstva in površino redno negujemo.
Da bodo keramične ploščice vedno kot nove
    
Samo od uporabnika je odvisno, ali in kako dolgo bodo ploščice ostale lepo ohranjene. Talna ali stenska obloga iz keramičnih ploščic je v primerjavi z mehkejšimi ali vnetljivimi materiali zelo odporna, če so izdelane po standardih.
  
ČIŠČENJE
Pri vzdrževanju površine, prekrite s keramičnimi ploščicami, je pomembno, da čistimo vso vidno površino, tako ploščice kot fuge. Uporabljamo ustrezna čistilna sredstva za gospodinjstvo. Izbira je dandanes zelo pestra, novost na trgu so na primer čistilni robčki, vendar moramo upoštevati naslednje:
  • izogibajmo se močnih in agresivnih detergentov, denimo tistih, ki jih uporabljamo za razkuževanje sanitarij. Kisline, ki jih vsebujejo takšna čistila, praviloma sicer ne bi smele poškodovati ploščic, vendar bodo škodovale fugirni masi, ki je narejena na podlagi cementa. Zelo odporne proti kislinam so fugirne mase, izdelane na epoksidni podlagi. Centro Ceramico iz Bologne, ki preizkuša ustreznost čistilnih sredstev neodvisno od proizvajalcev keramičnih ploščic in čistil, je lani uvedel znak ustreznosti čistil, s katerim zagotavlja kupcu, da je preizkušeno čistilno sredstvo ustrezno za čiščenje določenih površin;
  • pri čiščenju ne uporabljajmo trdih in ostrih predmetov, če ne gre drugače, pa le zelo pazljivo. To je pomembno zlasti pri loščenih ploščicah, na katerih se najbolj poznajo praske ali razpokan lošč;
  • pred uporabo pazljivo preberimo navodila proizvajalca ter preizkusimo učinkovitost čistila in odpornost ploščic, najprej na delu, ki je manj viden (v kotu, za pohištvom …), šele nato nanesimo čistilo na vso površino;
  • izogibajmo se mešanju čistil, narejenih na različni podlagi, sicer so možne nezaželene kemijske reakcije.
       

OSTRI DELCI
Prah in pesek še povečata možnost poškodbe ploščice, posebno v bolj frekventnih prostorih. Zato moramo površino čim pogosteje čistiti in jo vedno tudi zaščititi. Pred vhod naj bi položili ustrezne predpražnike.
   
ZAŠČITA
Tla, prekrita s keramičnimi ploščicami, niso prožna, torej so manj odporna proti udarcem. Če so ploščice v prostoru (najpogosteje v kuhinji, in sicer blizu štedilnika, pomivalnega korita in delovnega pulta), kjer obstaja nevarnost, da nanje padejo težki in ostri predmeti, površino zaščitimo s preprogo ali kakšnim drugim materialom.
   
Viri:
Gradivo iz seminarja o keramiki, Bologna, oktober 2000
Prospekti različnih proizvajalcev
Korak 2001

 
02. oktober 2008