Če se kupec v hišo zaljubi, jo bo kupil

Pri nakupu nepremičnine prevladajo čustva
Če se kupec v hišo zaljubi, jo bo kupil
  
Nekateri se odločajo za nakup nepremičnin s pomočjo agencij, drugi prek časopisov in oglasov. Vsi pa imajo bolj ali manj izdelano podobo o tem, kakšno hišo ali stanovanje si želijo. Vendar poleg želja posameznikov na odločitev o nakupu nepremičnin vpliva še kaj drugega.
 
Posameznikova odločitev je odvisna od dveh dejavnikov: pri 49 odstotkih je to skupek, ki ga lahko poimenujemo cena-lokacija-videz, s svojimi zakonitostmi. Če kdo želi hišo prodati prej, preprosto zniža ceno. Ceni sledi lokacija. Malo drugače je pri nakupu stanovanja, ko ljudi zanima predvsem bližina glavnih infrastruktur, zlasti šol. Tu sta še videz nepremičnine in njeno siceršnje stanje, ki je povezano s ceno.
 
Kot glavni dejavnik odločitve, ta prevladuje pri 51 odstotkih primerov, se med strokovnjaki poudarja čustveni moment. Če se kupec v hišo zaljubi, jo bo kupil. Zgodi se sicer, da imajo stranke povsem drugačno predstavo, kakšno hišo ali stanovanje si želijo, potem pa vidijo nekaj drugega in se pravzaprav povsem spontano navdušijo tudi nad tem. Včasih stranka šele po ogledu nepremičnine spozna, kaj sploh potrebuje. Pri tem je pomembno, da kupce že prej navdušijo nad nepremičnino, da si jo sploh ogledajo, predvsem če se ne ujema z njihovimi prvotnimi predstavami.
 
Za ponazoritev lahko dodamo, da je to tako kot v ljubezni: nekdo sicer ve, kakšnega partnerja si želi, potem pa se lahko zaljubi v popolnoma drugačno osebo.
 
Vir:
11. julij 2012