Bi si radi sami sezidali žar?

Za pridne roke in tiste, ki sami radi kaj ustvarjajo okrog hiše imamo en dobre predlog - žar po vaših načrtih, zamislih, idejah ...
Bi si radi sami sezidali žar?
    
  
  
  
  
  
 
   
Kaj potrebujete:
 • cca  90 žganih zidakov (24 x 11 x 7 cm)
 • cca  60 l malte
 • vedro
 • mrežico za žar (600 x 400)
 • 4 jeklene palice (16 x 720 mm)
 • leseno ploščo za šablono oboka
 • strešne letve za šablono temelja
 • zidarsko žlico
 • kotnik
 • libelo
 • občutek za sestavljanje
 • voljo za packanje po malti
   

1. Za vrtni žar potrebujete le nekaj najbolj osnovnega orodja in preprost, razmeroma poceni material. Najprej izdelajte leseno šablono, ki po velikosti ustreza tlorisu žara. Prvo vrsto zidakov položite okrog šablone in jih med seboj povežite z malto. Med zidaki naj bo približno 1 cm razmika; reže zapolnite z malto.
 
Nato na prvo vrsto postavite še zidake naslednjih vrst. Ali je zid navpičen, lahko preverite kar s šablono; postavite jo pokonci. Obenem z libelo preverite, ali je zgornja ravnina vodoravna.
 

2. Vsako drugo vrsto začnite zidati s polovičnim zidakom. Zidak prelomite tako, da vzdolž mesta, kjer želite zidak prelomiti, z ostro konico zidarskega kladiva izsekate vdolbino. Nato ga z močnim udarcem razdelite na dva dela.


       

      


        

3. Malto nanašajte z zidarsko žlico. Najprej nanesite okrog 5 cm debel sloj, nato pa ga z žlico enakomerno razporedite - del na spodnji zidak, del pa ob stranico stranskega. Na tako izdelano posteljo iz malte postavite naslednji zidak. Malta se razširi in zapolni reže. Presežno malto odstranite z zidarsko žlico.

      

           

4. Obok iz zidakov lahko izdelate s šablono (krožno ploščo). Najprej si izdelajte skico šablone v primernem merilu; upoštevajte dimenzije zidakov. skico nato povečajte, prenesite na leseno ploščo in jo izžagajte. Vsak zidak s podpornimi ploščicami namestite na pravo mesto na šabloni. Nato prostor med njimi zapolnite z malto.
 
Navadno za sestavljanje oboka zadostuje osem zidakov.
           


5. Na četrto vrsto zidakov postavite štiri železne palice. Če so palice debelejše od razmika med zidaki, jih na konceh nekoliko sploščite z močnim primežem. Nad obokom lahko zdaj sezidate vodoravno ploščo iz zidakov. Razmiki med zidaki naj bodo nekoliko manjši, tako da bo sprednji rob plošče nekoliko zamaknjen v notranjost žara. To tudi polepša njegov videz.
  

6. V reže med naslednje vrste zidakov vstavite opornike, ki bodo nosili mrežico žara. Mrežica naj bo podprta vsaj na štirih mestih in mora biti nekoliko ožja od notranje širine žara. Reže med zidaki zapolnite z malto in jih zgladite z ozko lopatico. Madeže malte morate očistiti, preden se malta dodobra posuši.

     
 

           
7. Nato odstranite šablono. Sloj apnenca na površini, ki je motnega videza in je videti kot umazanija, odstranite z žično krtačo z umetnimi ščetinami. Pri tem delu zaščitite svoje roke z rokavicami. Ko se malta dobro posuši, lahko zakurite ogenj in povabite prijatelje; še posebej tistega, ki vam je pokazal, kako se ga naredi.
 
 

 

 

 
 vir: slavc.blogspot.com
 
Vir:
24. december 2007