Ali veste, kakšna klop bi se najbolje podala na vaš vrt?

Če hočete najti pravo klopco za vaš vrt, boste verjetno morali kar nekaj časa nameniti pohajkovanju po velikih vrtnih centrih, obiskovanju pohištvenih trgovin ali pa brskanju po bolšjih trgih.
Ali veste, kakšna klop bi se najbolje podala na vaš vrt?
  
Ključ do izbire najboljše je v tem, da veste, kakšno hočete, in da natančno izmerite prostor, kamor jo boste postavili.

Morda je vaša sanjska klop moderna in elegantna, prijetno obrabljena ali pa ročno izrezljana in okrašena. Poglejte, koliko denarja imate na voljo in dobro raziščite vse možnosti, da boste izbrali najboljšo.

Zgradba in videz
Klasična lesena vrtna klop je sestavljena iz dolgih letvic, ki so pritrjene na okvir, ki je lahko iz lesa, kovine ali kamna. Zadnja stran je lahko nežno zakrivljena, da se prilagodi loku hrbta osebe, ki sedi na njej. Tradicionalni videz vključuje vzdržljivo, dekorativno železo, ki služi kot okvir, na katerega so pritrjene tanke lesene deske. Te so lahko nevtralno pobarvane. Ker je pobarvan les občutljiv na vremenske vplive, ga je treba vsako leto na novo pobarvati. Lahko se odločite tudi za vintage primerek, ki je videti obrabljen, če želite doseči očarljivo starinski videz vrta ali verande. Kamniti okvirji pomenijo, da je klop precej težka, vendar je tudi bolj stabilna.
 
klop zunaj hrast

Poiščite navdih v okolici
Imejte odprte oči, ko hodite naokrog in si zapomnite tiste klasične klopi, ki vas še posebno pritegnejo. Razglejte se po javnih parkih, okolici muzejev, javnih stavb ter avtobusnih in železniških postaj. Tam boste videli dizajne, ki so namenjeni temu, da jih pogosto uporabljamo. Poleg tega jih ni težko čistiti in vzdrževati. Ob nekaterih stanovanjskih zgradbah pa lahko najdete bolj sofisticirane primerke. Nekatere lesene klopce namesto za sedenje služijo kot stojalo za lončnice ali pripomočke za vrt.
 
vir: mojdom.dnevnik.si
 
Vir:
28. oktober 2012