10 načinov, kako narediti vaš dom bolj zelen

Se zavedate pomembnosti ohranjanja okolja in želite tudi sami nekaj narediti za njegovo ohranitev?

 
Potem si oglejte in sledite naslednjim desetim nasvetom:

  1. gradite zeleno: drevesa ujamejo ogljikov dioksid, ki je glavni povzročitelj učinka tople grede, preprečujejo zemeljske plazove in mnogim živalskim ter rastlinskim vrstam nudijo domovanje. Zato za opremo svojih domov uporabljajte pohištvo, narejeno iz lesa, ki se pridobiva iz gozdov, kjer drevesa ponovno posadijo. Kupite tudi staro pohištvo, namesto, da bi ustvarjali nove čsmetič z nakupom novega. Odločite se za pohištvo, ki vam bo služilo dlje časa.
  2. bodite naravni: čistila odlično odstranijo umazanijo, insekticidi pa preženejo plazeče nepridiprave. A z uporabo le-teh počasi zastrupljamo tudi sebe. Vsebujejo namreč ogromno kemikalij in onesnaževalcev, ki pa so izredno nevarni za naše zdravje in povezani s pojavom hudih bolezni, kot so Parkinsonova bolezen, neplodnost, poškodbe možganskih celic in rak. Zato raje poiščite varnejše, naravne alternative in metode čiščenja.
  3. preženite električne vampirje: premeteno preoblečeni v električne naprave, se električni vampirji skrivajo v vseh kotih vašega stanovanja. Njihovi grozljivi zobje so zapičeni v vtičnice, od koder dan in noč srkajo elektriko. Na leto ne posrkajo nič manj kot 1000 kilowattnih ur v vsakem domu samo v stanju pripravljenosti.
  4. odklopite se: poiščite alternativne vire energije v vašem okolju, kot sta veter in sonce in tako zmanjšajte svojo odvisnost od goriv in drugih virov učinka tople grede.
  5. zmanjšaj, ponovno uporabi in recikliraj, so tri pomembna načela v okolju prijaznem življenju.
  6. zmanjšajte kilometrino: cvetača je pravi svetovni popotnik. Tudi paradižniki pridno zbirajo milje. Izdelki, naprodaj v Severni Ameriki namreč do trgovine prepotujejo v povprečju 2400 kilometrov. Zato kupujte domače izdelke.
  7. zmanjšajte papirologijo: zmanjšanje števila gozdov je krivo za 25 odstotkov vseh izpustov ogljika v atmosfero. Namesto tiskanih katalogov si zato raje oglejte spletne in tako ohranite nekaj dreves.
  8. papir, ne plastika: izognite se uporabi plastičnih vrečk, tako da s sabo nosite vrečke za ponovno uporabo. Plastične vrečke namreč niso razgradljive in lahko preživijo še kakšno tisočletje. Vsako leto se na tisoče divjih živali zaduši na tovrstnih vrečkah, ki jih zamenjajo za prigrizek.
  9. živite z zvezdami: povprečen dom lahko proizvede dvakrat toliko plinov, ki povzročajo ogrevanje ozračja, kot povprečen avto. Zato izberite naprave z zvezdicami, ki označujejo energijsko varčnost.
  10. svetla prihodnost: ugasnite navadne žarnice. čeprav so varčne žarnice sprva nekoliko dražje, je njihova življenjska doba približno 10-krat daljša, obenem pa občutno zmanjšajo porabo energije. če zamenjate 17 žarnic, storite enako, kot bi iz ceste za eno leto odstranili en avto.

   Avtor:   KPa, EnaA.com

 
30. november -0001