Zunanji leseni podi so trajni le z redno nego in premazi

Za vse ljubitelje lesenih zunanjih podov, ki uživajo v naravnem občutku pod prsti, smo povzeli nekaj namigov, kako se kvalitetno in skrbno lotiti nege lesenih tal.
Zunanji leseni podi so trajni le z redno nego in premazi
  
Da bodo tla še dolgo krasila okolico vašega dom, sta prav redna nega in skrb najboljši izbiri.  
 
Začnimo z dobrim čiščenjem
Pred resnejšimi posegi, kot sta brušenje ali barvanje, je faza globinskega čiščenja tista, s katero je vredno začeti. Posebno po poletni sezoni, ko voda, sonce, mah in raznovrstna umazanija načnejo tla. Tina Gleisner iz Association of Women Homeowners svetuje, da smo pri izbiri čistil izjemno previdni, saj lahko le ta poškodujejo tla. Pri čiščenju s paro svetuje, da začnemo z nižjim pritiskom in uporabimo šobo z največjim premerom.
Spring Cleaning Pressure Washing 300x198

Faza popravila
Ko smo temeljito očistili tla, sledi faza popravil vseh poškodb, ki so jih morebiti utrpela tla. Svetujemo, da si ogledate stran Dennisa Turmela, ustanovitelja strani Mr. Handyman (http://mrhandymanne.com), ki nas opozori, da pred izvedbo del zavarujemo delovno območje. Nesreča namreč nikoli ne počiva. Načrt dela naj vsebuje pozoren pregled vseh poškodovanih delov, ki naj vključuje tudi stopnice, ograjo ter majavost poda. Prav celosten pristop do dela nam omogoča popravilo s trajnimi učinki.

V primeru nežnejših in manj vidnih udarnin lahko poskusite najprej z brušenjem, ki ga po potrebi nadgradite z delno zamenjavo poda na delu, kjer so večje poškodbe. Ko pride do večjih odstopanj v varnosti ograje in jo je treba zamenjati na več delih, predlaga, da zaradi lepšega in bolj enotnega videza zamenjate kar celo ograjo. Pri izbiri zaključkov za ograjo nas avtor opozori tudi na to, da izberete takšne, ki ne bodo zadrževali vode in že s tem ustvarili pogoje za novo škodo.

oljenje lesa kapljica

Ekološko ali navadno barvanje
Sledi faza barvanja, ko lahko izbiramo med naravnimi ali umetnimi premazi. Prve je treba osvežiti pogosteje, ste pa s tem naravi bolj prijazni. Izbirate lahko med mnogimi barvnimi odtenki ali naravnim videzom lesa, ki pa prej pokaže morebitne praske in poškodbe na lesu. Drznejši se odločajo za odtenek bele, ki prinaša poseben občutek severnjaške svežine in je morda primernejša izbira, če je zunanji prostor majhen. Če pa sanjate o občutku grškega morja, bo odtenek modre tisti, ki vam bo vzradostil srce. Naj vas pri tem vodi tok ustvarjalnosti.
  
vir:  mojdom.dnevnik.si
 
Vir:
23. september 2013