Z novim letom so obvezni javljalniki CO

Če imate doma ogrevalno napravo, ki za zgorevanje kuriva uporablja zrak iz prostora, morate do novega leta v prostore obvezno namestiti javljalnik ogljikovega oksida (CO).
Z novim letom so obvezni javljalniki CO
   
Ponudniki so že začeli pritiskati na potrošnike, predvsem na starejše in tiste malo manj spretne. Kako izbrati pravi, kakovostni javljalnik CO, ki nas bo pravočasno opozoril, da je v prostoru ta nevidni in tihi ubijalec?

Najprej je treba vedeti, da javljalnik CO ni enaka priprava kot javljalnik dima. Oba sta sicer v gospodinjstvu najboljši pripomoček za opozarjanje pred povečano koncentracijo CO in požarom, oba nas pravočasno z zvočnim signalom in rdečo lučko opozorita, da je presežena dovoljena vrednost CO oziroma dima.
co detector placement 300

Ponudnikom, ki kličejo po telefonu, vabijo na predavanja in prepričujejo, da je zgolj njihov izdelek edini primeren, ne smemo nasesti. Če ga ponujajo po izjemno ugodni ceni, je to še dodaten znak za previdnost. Na trgu je namreč nemalo izdelkov, ki ne opravljajo svoje naloge. V Rapexu, sistemu za odpoklic izdelkov z evropskega trga, jih bomo našli kar nekaj; od leta 2007 do zdaj je bilo odpoklicanih 40 javljalnikov CO. Tudi ZPS je v minulem letu izdala nekaj takih opozoril. Kako naj torej potrošnik ve, da ne kupuje mačka v žaklju?

Izdelek mora imeti vso potrebno dokumentacijo, ki dokazuje, da je izdelan v skladu z veljavnimi standardi, vključno z navodili za pravilno namestitev in varno uporabo (v slovenskem jeziku, seveda).
  
Na kaj vse morate biti pozorni pri nakupu javljalnika si preberite na spletnih straneh Zveze potrošnikov Slovenije oz. v prispevku, ki je v celoti dosegljiv tukaj.
   


Ne prezrite ...

 
Vir:
04. januar 2017