Vodne postelje

Vodne postelje

Verjetno ste o vodnih posteljah že veliko slišali. Morda celo premišljujete o nakupu tovrstne postelje, vendar ne veste ravno, kako naj zadevo ovrednotite.

Vsaka postelja se praviloma da spremeniti v vodno posteljo! Potrebna je zgolj ustrezna težnostna razporeditev in vodna vzmetnica!

Spanec – trden in zdrav
Pri ležanju z različnimi deli telesa različno pritiskamo na podlago. če pritisk podlage ni obratno sorazmeren (premehko, pretrdo), kajkmalu čutimo posledice v kosteh in sklepih (prsni koš, rama, komolec, tilnik, kolk, nožni sklepi, itd.). Nemir, ščegetanje v okončinah, morda celo bolečine.Vodna postelja, če je pravilno polnjena, se telesu prilagodi optimalno. Pritisk in protipritisk se izenačita. Nič ne čutite, tudi če celo nedeljo preležite v postelji. Celo nosečnice (baje) do zadnjega lahko spijo na trebuhu.

Telesno počutje – toplo in higienično
Konvencionalne postelje toplino telesu sprva odvzemajo, da jo tako lahko v bližnji okolici telesa zadržijo telesu udobno. Pri vodnih posteljah pa vam je že od vsega začetka s strani postelje oddana toplota do mere, ki vam osebno najbolj ustreza (ponavadi med 26 in 30 ºC)

Umazani se prav gotovo ne vležete spat, toda tudi če se stuširate skozi noč vaše telo oddaja vlago (transpiracija). V 6. letih se vaše telo spoti za približno (odvisno od posameznika) 1000 litrov. Pri vodnih posteljah to vlago toplota usmerja v zrak. In vse ostane lepo higienično. Tekstilne prevleke pa operete v pralnem stroju.

Prednosti vodnih postelj pred ostalimi:

  • Občutek ležanja na bolj suhi podlagi,
  • lažje leganje v posteljo in lažje vstajanje iz nje,
  • občutek izredne podpore telesa,
  • bolečine v hrbtu popolnoma ali delno ponehajo,
  • boljši spanec,                                                                     
  • spočito zbujanje,
  • dober spanec v vsakem položaju,
  • odkrivanje popolnoma novih razsežnosti pri seksu,
  • postelja poleti prijetno hladi in pozimi prijetno greje,
  • higieničnost postelje je izredna.


Konstrukcijske lastnosti:
K sami konstrukciji vodnih postelj vam bomo na tem mestu posredovali zgolj ključne besede, saj bi se v nasprotne primeru naš prispevek razvlekel v nedogled. Na te t.i. ključne elemente vodnih postelj bodite pri nakupu še prav posebej pozorni.

Okvir ... okrog in okrog ohranja enakomerno obliko vodne vzmetnice

Gretje ... skrbi s pomočjo grelca za primerno temperaturo vode

Zaščitna folija ... pri okvari zadrži iztekajočo vodo

Sistem Dual ... ločeni vodni vzmetnici

Stopnja umiritve ... pod površino vodnega ležišča plavajo posebne plošče, ki blažijo vodno valovanje

Po vsem tem verjetno slutite, da pri vodnih posteljah kvaliteta igra bistveno vlogo.


Še nekaj odgovorov na najpogostejša vprašanja:  

Ali lahko dobimo na vodni postelji morsko bolezen?
Na ležalno udobje pri izvedbi s prostim pretokom se marsikdo težje privadi. Zato so na izbiro različne zvedbe vodnih postelj z različnimi stopnjami umiritve. Vi torej lahko izberete vodno posteljo po individualni presoji.

Ali lahko teža vodne postelje povzroči poškodbo tal?
Do sedaj ni poznan noben tak primer. Teža vodne postelje na prvi pogled naredi velik vtis. Dejansko pa je točkovana obremenitev polnega hladilnika večja kot ploskovna obremenitev vodne postelje. Ta je največ 150 kg/m2, medtem ko je v normalnih razmerah dovoljena 450 kg/m2. V dvomljivih primerih, če imate npr. talno gretje ali pa pri etažah brez betonske plošče, pa priporočamo statično oceno.

Ali lahko okvara vodnega jedra povzroči poplavo v stanovanju?
če bi se vodno jedro dejansko preluknjalo, je iztok vode tako majhen, da ostane celotna količina v varnostni kadi. Z reparativnim setom za vodne postelje lahko morebitne poškodbe sami odpravimo.

Ali se lahko v vodno posteljo normalno uležemo in iz nje normalno vstanemo?
Zaradi stabilnega in čvrstega okvirja iz pene lahko greste v posteljo oz. iz nje brez problemov, tako kot pri normalni postelji.

Ali lahko gibanje ene osebe moti spanje druge osebe?
To je skoraj nemogoče, razen če v postelji kdo ravno ne skače. Zagotovo pa to ni možno, če se odločite za dvojni sistem z dvema vodnima jedroma.

Kako pogosto je potrebno menjati vodo?
Dejansko je potrebno vodo menjati samo, če se preselite. Redno dodajanje posebnih preparatov (ponavadi jih dobite zraven) vsakih dvanajst mesecev zagotavlja stalno visoko kvaliteto vode brez tvorbe alg in bakterij.

Ali ni kombinacija gretje – voda nevarna?
Med varnostnim grelnim elementom in vodo ležijo sloj tekstila in ponavadi dva sloja vinila, kar zagotavlja popolno varnost.

 
Vir:
01. januar 1970