Vloga vhodnega prostora v vaši zgradbi

Umazanija, vlaga in prah puščajo vidne sledove v stavbi. če čiščenju prostorov ne namenimo dovolj časa in denarja, bo prvi vtis o podjetju negativen, včasih celo odklonilen.
Vloga vhodnega prostora v vaši zgradbi

  
Poleg tega umazana in spolzka tla pomenijo nevarnost, da bi prišlo do poškodb. Vhodni prostor torej igra ključno vlogo č prvi pozdravi obiskovalce in zaposlene, ščiti pred zdrsi in padci in zmanjšuje stroške vzdrževanje stavbe.

Vhodne talne obloge lahko že pri načrtovanju gradnje in kasneje pri prenavljanju pomagajo oblikovati zelo učinkovit vhodni prostor. Pravilno izbrane talne obloge se tiste, ki se preprosto prilagodijo vaši notranji arhitekturi. Njihova glavna funkcija je odstraniti do 100% umazanije in vode s čevljev zaposlenih in obiskovalcev, ki prihajajo v stavbo in to še preden dosežejo recepcijo in povzročijo škodo v notranjosti stavbe.                                       

Odstraniti, ujeti in skriti umazanijo so res najpomembnejše funkcije vhodnih talnih oblog, vendar ne gre zanemariti tudi njihovega estetskega učinka, zaščite tal, varnosti in zmanjšanja stroškov vzdrževanja.                                        

Vhod je kot vizitka stavbe. Ko zaposleni in obiskovalci vstopijo v stavbo, je odločilnega pomena, da je ta videti urejena in profesionalna, pri tem pa pomaga tudi vhod, ki ste ga oblikovali. Brez umazanije ali obrabljenih tal. Učinkovite talne obloge pomagajo pri odstranjevanju, zadrževanju ter skrivanju umazanije in vlage, to pa pozitivno vpliva na ugled podjetja in vaših zaposlenih. Poleg tega lahko vhodne talne obloge lahko tudi podpirajo stil vašega podjetja in korporativno strategijo, saj jih lahko opremite z dizajnom, pa naj bo to vaš logotip, ime ali določena oblika obloge.                                                                                     
 
Učinkovit sistem talnih oblog lahko podaljša rok trajanja in dober videz tal v notranjosti stavbe. Glede na raziskave britanskega inštituta British Health and Safety Executive 80 odstotokov umazanije v stavbo pride z vhoda. Umazanija povzroča, da se tla izrabijo hitreje zaradi trenja, ki se ustvari, ko ljudje hodijo. Več ljudi pride v stavbo, več umazanije prinesejo s sabo in več trenja je na tleh.                                              
 
Dodatna prednost talnih oblog pri vhodu je, da preprečujejo zdrse in padce. Najpogostejši vzrok poškodb pri delu so padci in zdrsi, ki so odgovorni za več kot tretjino vseh poškodb pri delu vsako leto. Še več, do 90 odstotkov poškodb se zgodi zaradi zdrsov na mokrih tleh (vir: British Health and Safety Executive). Talne obloge z visoko absorpcijo vode bodo vsekakor zmanjšale možnost za zdrse na vaših tleh.                        

Nenazadnje vhodne talne obloge zmanjšajo stroške čiščenja. Raziskava organizacije International Sanitary Suppliers Association č ISSA je pokazala, da nastane najmanj 100 gramov umazanije kot posledica 1000 prehodov v suhih pogojih, kar pa se poveča za desetkrat v mokrem vremenu. Stroške odstranjevanja 1 kilograma umazanije iz stavbe pa so ocenili na 100 evrov. Še več, v primerih, kjer vhodnih talnih oblog nimajo, se je do 42 odstotkov vrhnjega sloja tal poškodovalo ali izginilo že po 1500 prehodih na prvih dveh metrih. (vir: International Sanitary Suppliers Association: ISSA).

Sodobna arhitektura zahteva nove možnosti oblikovanja, zato se morajo talne obloge, poleg ostalih funkcij, prilagoditi tudi trendom. Posodobljene oblike in različne barve so nujen faktor, saj strokovni oblikovalci izbirajo barve, apreture in vzorce tako, da se talne obloge popolnoma zlijejo s prostori v stavbi.
Poleg možnosti izbire pri barvi in obliki najnovejše talne obloge zagotavljajo zanesljivo zaščito pred umazanijo z neskončno navitimi vlakni, izbiramo pa lahko med aluminijastimi in tekstilnimi profili.


Maja Podgoršek
3M (East) AG
Podružnica v Ljubljani

 
Vir:
30. november -0001