Uporabnost in estetika v opremi kopalnic z roko v roki

Kopalnica je danes zelo pomemben del stanovanjskega prostora, ki mora poleg svoje osnovne funkcije zadostiti tudi visokim estetskim merilom
Uporabnost in estetika v opremi kopalnic z roko v roki
     
Sodoben način življenja je kopalnico spremenil v prostor za sprostitev in oddih od napornega vsakdanjika, zato jo uredimo tako, da bo uporabna in hkrati udobna.
 
Najprimernejša lega kopalnice je v sklopu spalnega dela, ki naj bi bil zaradi intimnosti ločen od drugih bivalnih prostorov. V velikih in luksuznih stanovanjih je kopalnica najpogosteje sestavni del glavne spalnice, v majhnih stanovanjih pa si jo delijo vsi družinski člani. Pri urejanju pomislimo, kakšne so njihove potrebe in kako jih uskladiti s kopalniško opremo.

Eden ali dva umivalnika?
Za standardno opremo kopalnice veljajo straniščna školjka (razen če je stranišče v drugem prostoru), kad ali prha in umivalnik. Če kopalnico vsa uporablja družina, je priporočljivo v njo namestiti dva umivalnika, da je v jutranji naglici dovolj prostora za vse. Glede na želje in globino denarnice je mogoče v kopalniški prostor vgraditi tudi hidromasažno kad, savno, steber za prho, bide, pisoar…, vendar pazite, da je za vse elemente dovolj prostora.

Idealna rešitev za oblaganje sten v kopalnici so keramične ploščice. Ni treba, da so vse stene obložene s ploščicami, vendar v takem primeru zidove prebelite z oljno ali pralno barvo ali nanje nalepite vodoodporne tapete. Danes je na voljo ogromna izbira keramičnih ploščic, zato bodo smernice izbire narekovale predvsem estetske zahteve (barva, tekstura, vzorci) in cena. Svetujemo vam, da kupite 10 do 15 odstotkov več ploščic, kot jih dejansko potrebujete, če bi se pri polaganju poškodovale.

Dobra razsvetljava in ogrevanje
Razsvetljava kopalnice je pomemben element, ki ga je treba preudarno izbrati. Potrebujete osnovni vir svetlobe, ki je običajno svetilka na stropu, ter sekundarne vire: nad kadjo, nad ogledalom, v kabini za prhanje. Dobro ogrevanje bo zmanjšalo nabiranje vlage v kopalnici in izboljšalo ozračje. Najboljša za ogrevanje kopalnice je kombinacija klasičnega ogrevanja z grelnimi telesi in talnega ogrevanja.

Naredite si načrt za ureditev kopalnice
  1. Prosite za pomoč pri načrtovanju strokovnjaka, da bo vaša kopalnica funkcionalno in estetsko zadostila zahtevam.
  2. Določite proračun in osnovne smernice opreme, po katerih boste izbrali keramične ploščice oziroma druge zidne in talne obloge, sanitarije in armature.
  3. Kupite potrebno opremo in kopalniško pohištvo, strogo upoštevajoč mere.
  4. Izberite strokovnega izvajalca del; najbolje je izbrati podjetje, ki vam bo kopalnico uredilo »na ključ«.
  5. Opremite kopalnico s pohištvom, kopalniško galanterijo in okrasnimi dodatki.
  6. Uživajte!Vir: Dnevnik-Moj dom (jutranji.hr)
 
Vir:
14. oktober 2010