Talne obloge iz lesa in lesenih materialov

Leta 2003 smo za primerjavo zbrali ponudbe za izvedbo lesenih (enoslojnih in večslojnih) talnih oblog v stanovanju skupne površine 90 m2
Talne obloge iz lesa in lesenih materialov

  
– od tega 72 m2 površin, ki smo jih nameravali obložiti z lesenimi talnimi oblogami. Razčlenjenost stanovanjskih prostorov je majhna – gre za pretežno pravokotne oz. kvadratne prostore velikosti od 12 m2 do 20 m2, le en prostor predstavlja polovico petkotnika. Na dveh mestih (pri vratih) je bilo potrebno pripraviti stik z drugo talno oblogo, ki je bila tudi v drugem nivoju (nižje 20 mm) – vgradnja pripirne letve. Polaganje se se je izvršilo na kvalitetno izveden betonski estrih (potrebna je bila le manjša izravnanva z izravnalno maso).

Glede na različni izbrane materiale lesenih talnih oblog in zaključnih lakov smo dobili naslednje cene za izvedbo in material:

Lesena talna obloga

Klasični parket – hrast
tip standard
dimenzije 400x55 mm
debelina 22 mm

Lamelni parket - hrast
tip standard
dimenzije 10x10 cm
debelina 8 mm

Panelni parket HARO
Hrast, tip Trend
dimenzije 18x220 cm debelina 13 mm

Laminat PARADOR
Tip Power-Step
dimenzije 128,5x19,2 mm
debelina 8 mm

Izravnalni sloj

izravnalna masa

izravnalna masa

izravnalna folija

izravnalna folija

Polaganje

leplenje

leplenje

prosto polaganje

prosto polaganje

Brušenje in lakiranje

2x brušenje,
2x lakiranje s poliuretanskim lakom

2x brušenje,
2x lakiranje s poliuretanskim lakom


ni potrebno


ni potrebno

Zaključki

zaključne letve

zaključne letve

zaključne letve

zaključne letve

SKUPAJ 72 m2

706.720,00 SIT

463.344,00 SIT

810.208,00 SIT

434.784,00 SIT

Cene vključujejo celotno uslugo (talne obloge ter delo in kompleten material za vgradnjo in lakiranje) in so brez DDV, ki je 20% oz. 8% v primeru če vgradnjo naročite pri dobavitelju talne obloge.
Ponudniki so zahtevali med 50 in 70% avansa pred pričetkom del (za nabavo materila) in plačilo ostanka 30-50% po opravljenih storitvah. Končni znesek pa je pri vseh odvisen od izmer po dejanskih količinah.

Zaradi različnih debelin materialov talnih oblog moramo potebne višinske razlike tlakov določiti najkasneje ob polaganju estrihov oz. vgrajenih pripirnih letev (v stanovanjih nam to višino največkrat določajo že predhodno vgrajena vhodna vrata ali pa položena keramika v sanitarnih prostorih in kopalnicah). Te višine nam včasih lahko tudi pogojujejo izbiro zaključnih talnih oblog (glej debeline v tabeli).
Medtem ko se klasični in lamelni parket lepita na podlago (po želji lahko tudi panelni parket), se panelni parket in laminat najpogosteje polagata prosto na tanko plast izravnalne folije, ki nudi tudi določeno zvočno zaščito. Vse prosto položene lesene talne obloge se ob uporabi zaradi spodnje položne folije rahlo podajajo in nekoliko votlo donijo.

Klasični in lamelni parket je potrebno po polaganju obrusiti, da se dobi ravna in gladka površina primerna za lakiranje. Ob brušenje nastane velika količina lesnega prahu, kar je posebej neugodno pri adaptacijah, saj se prah zaleze v vsako najmanjšo poro. Sledi lakiranje, s katerim zaščitimo les talne obloge, obenem dobi les željen ten in sijaj (v odvisnosti od izbranega laka), prav tako pa se ustvari lepa gladka površina, ki jo je relativno lahko vzdrževati. Žal pa so prostori po lakiranju nekaj tednov neprimerni za bivanje zaradi obilice hlapov, ki dražijo oči in dihala (mogoče je seveda izbrati lak na vodni osnovi, ki pa je nekoliko manj odporen na obrabo). če se ob uporabi površina parketa poškoduje, jo je mogoče ponovno obrusiti in prelakirati. Panelni parket in laminat, ki smo ju izbrali, imata zaključni sloj že industrijsko končno obdelan in ju je mogoče uporabljati takoj po vgradnji, ki je tudi bistveno čistejša.
Pri izbiri talne obloge iz lesa oz. lesenih materialov je pomembno še, da izberemo take materiale, ki so dobro odporni na mehanske poškodbe (trdni) ter so kar najmanj občutljivi na temperaturne in vlažnostne razmere v prostoru (so stabilni). Pri teh karakteristikah so v prednosti gotovo panelni parket in laminati, ki imajo strojno pripravljen zaključni sloj v večih plasteh, predvsem pa tako sestavo, da so manj občutljive na vlago in temperaturne spremembe. Pri klasičnem in lamelnem parketu gre za masivne kose lesa, ki so še »živi«. Zato se je pametno posvetovati s strokovnjaki in izbrati trše in stabilnejše tipe lesa (hrast, parjena bukev, akacija, jesen, ....in nekatere vrste eksotičnega lesa). 

Zaključek
Odločitev za lesene talne obloge je gotovo dobra, čeprav morda nekoliko dražja. Vendar vam bo zadovoljstvo ob prijetnem bivalnem ambientu, enostavnost vzdrževanja in dolga življenska doba talne obloge gotovo pregnala dvom o smiselnosti večjega finančnega vložka na začetku. Seveda tudi tu pri izbiranju prave lesene talne obloge ne bo odveč previdnost, saj široka ponudba včasih pod »ugodna ponudba« lahko skriva tudi izdelek, za katerega kaj kmalu ugotovimo, da si nezasluži imena iz naslova.

 
Vir:
30. november -0001