Prijetni prostori v mansardi

Koliko nas je takšnih, ki v teh dneh že nestrpno čakamo toplih sončnih žarkov in odštevamo dneve do pričetka pomladi? Velika večina verjetno. Pa se tega zavedamo tudi takrat ko kupujemo stanovanje ali gradimo hišo?
Prijetni prostori v mansardi
  
Glede na arhitekturo stanovanj in hiš po Sloveniji ne izgleda, da bi nam bilo to pomembno . Pred kratkim so znanci začeli z zidanjem hiše. Šoloobvezna otroka sta tudi aktivno sodelovala pri projektiranju hiše. Med prerekanjem čigava soba bo kje in kako velika bo, sta otroka zahtevala takšno kot je pri babici. Ker poznam sobo, ki jo občasno uporabljata pri babici sem bila začudena kaj je v sobi takšnega, da bi jo rada imela. »Veš,« sta mi hitela pripovedovati, »tam je tako super. Ko prideva iz šole, se usedeva za mizo na sonce in delava nalogo.« Bila sem prijetno presenečena, da sta otroka opazila razliko med njuno sobo, obrnjeno na sever in sobo pri babici, ki je obsijana s popoldanskim zahodnim soncem.

Dandanes je zelo pomembno, da so okenska stekla energijsko varčna, odporna na udarce, imajo nizko-emisijski nanos... Vse to pa zmanjšuje količino svetlobe, ki gre skozi stekla. Zatorej ni samo modna muha imeti večje steklene površine ampak tudi želja in potreba po ustrezni količini svetlobe v prostorih. Slovenski predpisi zahtevajo, da morajo biti vgradne okenske odprtine vsaj 20% od tlorisne površine prostora. Tega se še nekako držimo pri prostorih kot so dnevna soba in kuhinja, se pravi tam, kjer se v glavnem zadržujemo odrasli po dnevi. To, pa da otroci preživijo večino časa v svoji sobi pa pozabljamo. V sobi »na podstrehi«, ki je namenjena mladini pogosto srečamo le majhno okno v frčadi. Že sama konstrukcija frčade omejuje vpad svetlobi, pa še okno je občutno premajhno. Zakaj pa ne bi za osvetlitev sobe uporabili strešnega okna?

Druga, zelo pogosta napaka pri uporabi mansarde je višina, na kateri so vgrajena okna. Takrat, ko gre za okna vgrajena na čelu hiše še gre, saj so vgrajena na enako višino, kot nadstropje nižje. Drugače pa je pri oknih, ki so vgrajena v streho. Nihče ne ve zakaj, ampak zelo pogosto jih najdemo nekje pod stropom ne glede na to, da konstrukcija strehe omogoča nižjo vgradnjo. Tudi s tem izgubi prostor dobro lastnost: pogled na okolico. 

Ko si ustvarjate svoj prostor pod soncem si vzemite čas za razmislek. Svetloba, tako pomembna za naše dobro in zdravo počutje, je zastonj. Vse kar moramo narediti je, da jo spustimo v prostore, pa naj bo to dnevna soba v pritličju ali mladinska soba v mansardi.


otoska soba a
Otrok ne uporablja svoje sobe le za spanje. V njej se igra, uči, piše naloge... Zato naj ima otroška soba dovolj naravne svetlobe. Slovenski predpisi zahtevajo, da je vgradna odprtina oken vsaj 20% tlorisne površine prostora

rocica zgoraj
Da bodo strešna okna omogočala pogled na okolico in bodo vgrajena na takšno višino kot fasadna okna moramo pozidati parapetni zid le s tremi oz. štirimi zidaki. Strešna okna pa vgraditi takoj nad lego. V tem primeru je za strešno okno primernejše tisto, ki ima ročico za odpiranje zgoraj, saj se vam za odpiranje ni potrebno sklanjati čez pohištvo.

dnevna soba
Zaradi potrebe po velikih in odprtih prostorih se v sodobnih mansardah strop ne izdela na klasični višini 2,4 m, ampak ostaja odprto do »špice«. Marsikdo si v delu mansarde izdela še galerijo na katero postavi pisalno mizo z računalnikom, televizor…Katja Ličen Pajenk

 
Vir:
18. november 2016