Polaganje talnih ploščic

Preprosti in hitri nasveti, s katerimi si boste lahko sami izdelali sanjsko kopalnico
Polaganje talnih ploščic

  

Določitev vzorca polaganja
Najprej položite ploščce po steni, šele nato po tleh, saj se bodo fuge stenskih ploščoc le tako lahko nadaljevale na podu. Fuge na nasproti si ležečih stenah morajo potekati točno vzporedno. Potem določite vzorec polaganja še za talne ploščice.

 

Priprava podlage
Podlaga za talne ploščice mora biti ravna. V tleh starih zgradb so pogosto razpoke ali vdrtine. Takšno podlago zgladite s kitom in z zidarsko gladilko ali žlico. Pred polaganjem ploščic na podlago najprej nanesite osnovni premaz ali emulzijo za boljši oprijem na podlago. Pomagajte si s širokim čopičem. Pustite približno tri ure, da se dobro posuši. Nato natančno izmerite prostor in označite sredino. V pravokotnih prostorih napnite vrvico po sredini prostora tako, da bo vzporedna s stranskimi stenami. Nato lahko začnete s polaganjem ploščic. Preden pa jih začnete lepiti, jih raje najprej samo »na suho« položite po tleh.

   

Lepljenje in rezanje ploščic
Uporabite lepilo za ploščice. če polagate ploščice na cementne estrihe, zmešajte lepilo z vodo. če pa hočete ploščice položiti na iverne plošče ali na talno ogrevana tla, potem lepilu primešajte poseben elastični dodatek ali pa uporabite že v ta namen pripravljena lepila. Lepilo pustite nekaj časa stati. Potem ga z zidarsko žlico ali gladilko enakomerno nanesite na podlago. Zmeraj nanesite le toliko lepila, da lahko namazano površino (približno 1 - 1,5 kvadratnega metra) obdelate, preden se začne lepilo sušiti.
Prečešite lepilo z zobato lopatico, da nastane ravna površina. Velikost zobcev na lopatici je odvisna od hrbtne strani ploščic in podlage - ne izberite premajhnih zobcev. Nastavite prvo ploščico ob steno in položite prvo vrsto ploščic. 

 

če se je medtem na lepilu naredila skorja, potem to ni več uporabno. Nanesite raje sveže lepilo. če morate ploščice na koncih odrezati, uporabite rezalnik ploščic, da bodo robovi ravni.
Nastavite mero in zarežite ploščico na zgornji strani. Debele ploščice morate, potem ko ste jih prerezali na zgornji strani, na robu rezalnika še prelomiti. če potrebujete okrogel izrez, npr. pri straniščni školjki ali izhodih cevi, odščipnete potrebno odprtino (milimeter za milimetrom) s kleščami ščipalkami.

   

Ploščice narahlo polagajte na lepilo. Dobro jih pritisnite, nato po njih previdno potolcite še z gumijastim kladivom. če boste pri polaganju uporabljali PVC križce, bodo fuge lepo enakomerno široke.
Ploščice enakomerno poravnate takole: na desnem in levem koncu prve stenske vrste položite po eno ploščico. Na ti ploščici pritrdite vrvico in pološite naslednjo vrsto ploščic vzdolž te vrvice. Pazite, da v sosednjih prostorih, v katerih so prav tako položene ploščice, naredite prehodne fuge. Med obema podlagama iz ploščic pustite raztezni stik točno nad razteznim stikom estriha. Na drugih podlagah namestite dilatacijski stik pod vrata.

Balkon in terasa
če želite položiti ploščice na vaš balkon ali teraso, izberite ploščice, ki so odporne proti mrazu. Upoštevajte 2-odstotni nagib (3 m visoka terasa bi se morala spustiti za 6 cm), da lahko deževnica in voda ob taljenju ledu odtekata s terase. Lepilu in malti dodajte posebne dodatke, da bosta vzdržala velike obremenitve.

   

Fugiranje
Sledi fugiranje ploščic. Preverite, če so fuge čiste, če v njih ni prahu in če so enakomerno globoke. če se je med fugami nabral prah, jih očistite z majhnim lesenim klinom. Pri delu z izdelki, ki vsebujejo cement, uporabljajte gumijaste rokavice. Nosite tudi zaščitna očala.
Zmešajte fugirno maso: pri navadnih podlagah z vodo, pri obremenjenih površinah (ploščice na ivernih ploščah, talno ogrevanih tleh, balkonu ali terasi) pa z elastičnim dodatkom. Fugirno maso premešajte z zidarsko gladilko ali žlico, da se zgosti. Nato jo diagonalno nanesite na ploščice. Fuge temeljito zalijte z maso in večkrat pobrišite. Ko so fuge enakomerno zapolnjene, odstranite ostanke fugirne mase z mokro gobo.

 

povzeto s strani

 
Vir:
30. november -0001