Polaganje stenskih ploščic

Pridne roke so vedno dobrodošle - zakaj ne bi s pomočjo prispevka sami položili stenske ploščice v vaši kopalnici?
Polaganje stenskih ploščic

  

Nanos osnovnega premaza
če boste v kopalnici položili ploščice, nanesite s širokim čopičem osnovni premaz ali emulzijo za boljši oprijem. Podlaga mora biti čista, suha, predvsem pa nosilna. če so na podlagi tapete, jih morate odstraniti. Druge nepravilnosti na zidu lahko zgladite z lopatico. Osnovni premaz ali emulzijo za boljši oprijem na podlago pustite sušiti vsaj tri ure.

  

Določitev osnovne linije
Zarišite navpično in vodoravno osnovno črto. Za naslednje korake je zelo pomebno, da s svinčnikom, z metrsko palico in vodno tehtnico pravilno začrtate ti dve črti: ob tej liniji boste pozneje začeli polagati prvo vrsto ploščic. Najprej položite ploščice ob vodoravni, nato ob navpični črti, tako da bo videti kot na glavo postavljena črka T.

 

Lepilo za ploščice
Pri izbiri lepila morate paziti, na kakšno podlago boste polagali ploščice. Na mavčni omet, mavčne plošče, opeko ali beton lahko ploščice lepite z običajnim lepilom ploščice. če pa hočete prelepiti stare ploščice ali položiti ploščice na vodoodporne iverne plošče, izberite lepilo za velike obremenitve. Običajna trgovska lepila so že zmešana. Umešate jih z vodo ali dodatkom. Lepilo pustite nekaj minut stati, potem ga še enkrat zmešajte. Na suho emulzijo nanesite sveže zmešano lepilo za ploščice. Na podlago ga porazdelite s pomočjo zidarske žlice ali gladilke. Pazite, da bo po nanosu lepila površina ravna, predvsem pa gladka. Upoštevajte tudi, da je čas sušenja lepila za ploščice odvisen od sobne temperature. Še prej pa pozorno poglejte hrbtno stran ploščic. če so zelo profilirane, potrebujete lopatico z večjimi zobci. Izberite tako lopatico, da bo pri polaganju vsaj 80% ploščice premazane z lepilom. 

   

Polaganje ploščic
Pričnite s polaganjem. Ploščice močno pritisnite v lepilo. Med polaganjem pazite, da bo vsaj 80% hrbtne strani ploščic zmeraj premazana z lepilom. To preverite tako, da občasno dvignete sveže položeno ploščico. S PVC križci bodo razmaki med fugami enakomerni. Okrog cevi pa ploščice položite takole: če cev leži v fugi, odščipnite del roba ploščice s kleščami ščipalkami. če pa cev leži na sredi ploščice, prepolovite ploščico na dva enaka dela in odščipnite del ploščice na robu vsake polovičke. Poleg gumijaste vrvice in vodne tehtnice je tudi kotna vrvica zelo praktičen pripomoček pri poravnavanju ploščic. Med polaganjem nenehno preverjajte, če ležijo ploščice vodoravno in če so zadostno premazane z lepilom. če odkrijete napako, morate upoštevati, da je pri zlepljanju čas za popravek odvisen od vpojnosti podlage in ploščic. Najbolje je torej, da napako popravite takoj. V bližini tal ali stropa in prav tako ob vratih in oknih morate ploščice ustrezno razrezati - to storite, preden nanesete lepilo.

   

Fugiranje
Sedaj ste na vse stenske površine v kopalnici položili ploščice. Počakajte, da se lepilo strdi. Preberite na embalaži, kako dolgo traja strjevanje. Nato zmešajte fugirno maso z vodo v gosto zmes. Ta mora biti tako gosta, da le počasi kaplja z gumijaste lopatke. Fuge zalijte s fugirno maso s pomočjo gumijaste lopatke ali gobe. Ostanke fugirne mase skrbno odstranite s ploščic diagonalno, torej prečno na fuge. Počakajte, da se fugirna masa nekoliko osuši. Potem lahko površino ploščic z vlažno gobo, ki ne sme biti preveč mokra, očistite po diagonali. Pri tem gobo večkrat izperite. Nato vaše nove ploščice še enkrat zdrgnite s suho in čisto brisačo.

 

povzeto s strani

 
Vir:
30. november -0001