Odprti a hkrati ločeni prostori

Najbolj aktualni ta hip so odprti bivalni prostori, ki v enem prostoru združujejo kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo.
Odprti a hkrati ločeni prostori
  
Trenutne smernice so res takšne, ampak včasih si želimo prostore vseeno nekoliko predeliti, vsaj navidezno nakazati, da so prostori tematsko ločeni, čeprav se fizično držijo skupaj. Tule je nekaj trikov ...

S policami zakrijemo pogled
Če nočete dnevne sobe skriti za zid, si lahko omislite obojestranske police do določene višine, ki precej razdelijo prostor. Tako lahko sedežne elemente skrijete za polico in preprečite poglede gostov iz jedilniškega "prostora". Če nočete s takšno steno iz polic prostora utesniti, naj bo element nekoliko nižji in ne segajoč do stropa. Police lahko napolnite s knjigami ali v police namestite prostorne vaze, mogoče celo dekorativne kartonske škatle, kamor lahko spravite drobne stvari kot so albumi za slike ali zgoščenke. Še bolj priročni so takšni regali za garsonjere, kjer lahko pred pogledi skrijemo posteljo ali pisalno mizo.
room divider cork wall1

Steber za navidezno razdelitev prostora
Police dokaj fizično ločijo prostor, tako, da se tega posega lotite tam, kjer vas motijo neposredni pogledi. Včasih si želimo prostor razdeliti le navidezno. Ena takšnih rešitev je okrasni steber, ki naj bo prilagojen prostoru. Z njegovo obsežnostjo in barvo. Takšen steber je lahko pomemben center vašega prostora, zato mu lahko namenite nekoliko več pozornosti. V njega lahko vgradite prikupne niše, v katere shranjujete spominke s potovanj ali nanj preprosto obesite zanimivo fotografijo, ki vam je še posebej pri srcu.

Drsna vrata so zelo priljubljena
Zelo priljubljena rešitev so drsna vrata ali bolje rečeno drsna stena. Namesto fiksne zidane ali suhomontažne pregradne stene se lahko namestijo preklopna drsna vrata, ki so običajno zložena ena na drugo pri straneh, po potrebi pa jih preprosto "zapeljemo" skupaj in fizično ločimo prostor. Takšna rešitev ni uporabna samo takrat, ko pričakujemo goste in nekoliko manj pospravljeno kuhinjo zakrijemo pred pogledi, ampak je prikladna rešitev pred neprijetnimi vonjavami. Saj veste, pečene ribe so slastne, ampak nihče jih noče vonjati v prostoru še ves teden.

kitchen 347315 640
Kuhinjski otoček ali pult
Veliko je mogoče narediti že s pravilno razporeditvijo pohištva. Namesto kuhinje, ki je postavljena tako, da absorbira poglede iz celotnega prostora, jo namestite na način, da bo s kuhinjskim otočkom ali pultom ločila kuhinjski del od ostalega bivalnega prostora. Podobno lahko z razporeditvijo rešite dnevni del. V velikem prostoru, ki je močno prehoden, lahko sedežno garnituro obrnete, tako da boste s hrbtom obrnjeni proti kuhinji, tako pa bosta prostora ločena vizualno.

Kamin naj bo v centru pozornosti
Prostor lahko ločuje tudi kaminska peč, ki je postavljena tam, kjer bi si želeli steno. Zelo zaželena je samostoječa, po možnosti s prosojnim osrednjim delom, tako da lahko plamen ognja opazujete s katerega koli kota - med gledanjem televizije, kuhanjem in obedovanjem. Zanimiv detajl je tudi tv omarica, ki sega do vrha. Postavljena je lahko povsem v centru sobe ali pa predstavlja del hrbtišča kuhinjskih omaric.
feet 99989 640
 
vir:  siol.net
 
Vir:
08. maj 2015