Nekaj osnovnih nasvetov za vzdrževanje lesenih talnih oblog

V nasprotju z mnogimi talnimi oblogami parket pomeni dolgoročno naložbo. Če ga pravilno vzdržujemo, bo dolgo trajal.
Nekaj osnovnih nasvetov za vzdrževanje lesenih talnih oblog

   
Zdaj je vzdrževanje lesenih talnih oblog precej bolj preprosto kot včasih, ko so na kolenih z žico drgnili leseni pod in nanašali premaze. Rutinsko vzdrževanje temelji na zaščiti končnega premaza pred praskami in vzdrževanju ustreznih klimatskih razmer v prostoru.

 
PODUK STRANKI
Zelo pomembno je, da stranko že ob nakupu parketa poučimo o ustreznem vzdrževanju in glavnih vzrokih za spremembo lesa. Tako se izognemo morebitnim reklamacijam in zagotovo postavimo njena pričakovanja na trdna tla.
Stranka mora vedeti, da je izbira čistilnega sredstva odvisna tudi od končnega premaza, ki je lahko vodni ali poliuretanski lak, vosek, olje … Predvsem pa jo je treba poučiti o vplivu temperature prostora in relativne zračne vlažnosti na spremembe v lesu. Če v stanovanju ni ustreznih klimatskih razmer, mora stranka vedeti, da brez vlažilca prostora, to je brez umetnega vzdrževanja ustreznih razmer, parket ne bo več tak kot ob vgradnji, temveč se bodo v skrajnih primerih pokazale neenakomerne in široke reže ali valovita površina.
 
Pomembna je tudi uporaba preproge. Stranka naj ve, da jo je treba občasno premakniti, če že mora biti parket prekrit, ali pa se sprijazni z dejstvom, bo čez čas parket pod preprogo precej svetlejši od preostalega, ker barvila, ki spremenijo barvo lesa ob vplivanju ultravijoličnih žarkov, lesa ne bodo obarvala. Govorimo seveda o določenih vrstah lesa in končnega premaza.
 
OSNOVNI NASVETI ZA VZDRŽEVANJE
Čeprav različni končni premazi zahtevajo različno vzdrževanje, je treba upoštevati nekaj temeljnih pravil za vse vrste lesenih talnih oblog.
 
Preden v prostor z novim parketom namestimo pohištvo, naj bodo nogice zaščitene s filcem. Priporoča se tudi uporaba predpražnika pred prostorom, v katerem je parket. Posebno pozorni bodimo pri stolih na koleščkih.
 
Parket je treba redno sesati ali očistiti s primernimi krpami za prah. Pršila proti nabiranju prahu niso dovoljena.
 
Pomembno je, da parketa ne močimo. Lahko ga sicer obrišemo z vlažno krpo, vendar mora biti res dobro ožeta. Uporabimo le vodo ali namenska čistilna sredstva, vendar strogo upoštevamo navodila proizvajalca. Občasno nanesemo sredstvo za poživitev laka, navadno gre za sredstva na podlagi smol, razpršenih v vodi. Nanašamo jih na lakiran parket.
 
Pogostost sesanja in čiščenja je odvisna od obremenitve prostora. Površine, kjer se veliko hodi, na primer vhodi, trgovine ali pisarne, bomo sesali in čistili pogosteje kot površine, kjer je obremenitev manjša, na primer v spalnicah. V preglednici št. 1 je prikazana pogostost vzdrževanja lesenih talnih oblog glede na obremenitev v prostoru.
 
Preglednica št. 1: Pogostost čiščenja lesenih talnih oblog glede na obremenitev v
 
Preglednica št. 1: Pogostost čiščenja lesenih talnih oblog glede na obremenitev v prostoru


Vzdrževanje

Obremenitev

majhna (spalnice …)

srednja (dnevne sobe, kuhinje …)

velika (vhodi, hodniki, pisarne, trgovine …)


Sesanje


dnevno

dnevno

dnevno

Čiščenje


tedensko

tedensko dnevno

dnevno

Uporaba zaščitnih premazovpolletno


mesečno


tedensko
 
 

Viri:

 

Professional Parquet, september/oktober 2000, str. 92–96
National Wood Flooring Association: Maintenance and recoating of hardwood floors, 2000

National Oak Flooring Manufacturers Association: Installation hardwood flooring, januar 1997, revizija marec 1998

www.korak.ws

 

 
Vir:
01. april 2012