Nekaj nasvetov za večje užitke v savni

Prihaja zima, z njo pa tudi mrzli večeri, ko se je prijetno nekje pogreti, hkrati pa narediti tudi nekaj zase. Ena od možnosti je seveda savna. Večina vas je že verjetno obiskala savno in že veste veliko o savnanju, za tiste, ki pa še niste doživeli te sprostitve pa smo za vas napisali par informacij in nasvetov.
Nekaj nasvetov za večje užitke v savni
   
Beseda Savna je finskega izvora in pomeni kopel in prostor za kopel. Savna je finska zadeva že od nekdaj, saj zgodovina savne na Finskem sega že tisočletje nazaj. Na Finskem je danes več savn kot avtomobilov. Savna se je pričela dogajati kot neke vrste kopalnica. Zaprt, dobro ogrevan prostor je bil namenjen predvsem osebni higieni. 
 
Poznamo finsko, turško in infrardečo savno. Finska savna je zaprt prostor, manjša soba, kjer je v enem kotu peč, na kateri je naložen kup kamenja. Ob stenah so klopi do višine približno 1.5 metra. V savni je tudi vedro vode in metlice iz svežih, voljnih brezovih vejic. Iz vedra se meče vodo na ogreto kamenje, kjer voda v trenutku izpari in dodatno ogreje prostor. Temperatura v savni je okrog 80-100 stopinj Celzija. Turško savno drugače imenujemo tudi parna kopel. Temperatura ni tako visoka kot v finski savni. Giblje se med 42 in 45 stopinj celzija. Relativna vlažnost zraka pa med 45 in 65%. Zaradi visoke vlažnosti in prisotnosti arom eteričnih olj parna kopel blagodejno vpliva na dihala. Pri infrardeči savni se z električnim segrevanjem posebne keramike ustvarja infrardeča energija iste kvalitete kot je naravna toplota sonca. Temperatura v kabini je med 40 – 65 stopinj Celzija. Poleg tega pa so v tej savni še odprtine za izdatnejše kroženje svežega zraka, ker tu ni potrebno toliko odvisnosti od prilagajanja ohranjanju notranje temperature, kot je to primer pri tradicionalnih savnah.
  
 
  
V savni bodi oblečen v to v čemer si se rodil. Naravno je biti nag!
Pred vstopom v prostore savne se je potrebno najprej stuširati in obrisati. V savni sedite na svojo brisačo na eni od nižjih klopi, noge pa imejte v višini telesa in tam obsedite nekaj minut, da Vas prijetna vročina preplavi po vsem telesu in odpre kožne pore. V savni ostanite toliko časa, kolikor Vam prija. Preselite se pod tuš, tokrat naj bo malce bolj hladen. Čim bolj hladna je voda tem večji bo učinek in bolje se boste počutili po savnanju. Pred ponovnim savnanjem se zopet stuširajte. Tokrat si v savni vzemite nekaj več časa, umirite se in uživajte v toploti. Savni zopet sledi mrzla kopel ali tuš. V savni vaše telo izgubi veliko količino telesnih tekočin, zato je potrebno že med in po savni piti.
 
Savna ustreza vsakomur, ki se zaveda svojih omejitev.
Omejuje tako psihični kot fizični stres. Bolečina in napetosti v mišicah in sklepih zbledi in mnogim savna pomeni zagotovilo za dober nočni spanec. Krvni obtok je povečan, kar pomeni tudi boljšo prekrvavitev kože. Pospešeno znojenje je pomembno za izločanje soli in strupenih snovi iz telesa, čisti pa tudi kožne pore. Povrhnjica se lažje in hitreje obnavlja, ker se poroženela oz. odmrla koža hitreje odstrani. Ima pa še veliko drugih zdravilnih učinkov za vaše telo. Meni osebno je bolj pri srcu turška kot finska savna, zaradi nižje temperature, mislim pa da bo potrebno poizkusiti še novejšo infrardečo savno. Pa vi, se radi savnate, katera savna je vam najljubša ali pa si še niste vzeli časa za razvajanje svojega telesa v tej smeri?
 
vir: Student-info

 
Vir:
26. december 2007