Nakup nape - kaj je potrebno upoštevati?

Na kaj morate biti pozorni poleg moči in velikosti nape, ko se odločate o nakupu otočne nape.
Nakup nape - kaj je potrebno upoštevati?

   
Maksimalni pretok zraka
Pri napi je zagotovo najpomembnejši podatek maksimalni pretok zraka, to je količina zraka, ki ga lahko prečisti v eni uri. Čim močnejši je pretok, hitreje napa posesa in prečisti zrak. Dobra napa naj bi 10- do 20-krat zamenjala zrak v prostoru. Pri velikem prostoru (danes je v navadi, da je kuhinja del dnevnega prostora) svetujem, da izberemo napo s čim večjo zmogljivostjo (do 1.000 m3/h). Nape so lahko odzračevalne (odvod zraka na prosto) ali obtočne (kroženje zraka v prostoru). Prvi način je učinkovitejši: napa srka umazan zrak iz prostora, zrak se na poti prečisti (gre čez filtre, ki zadržijo maščobne delce) in potuje skozi odvodno cev na prosto. Neposrednega odvoda pa ni mogoče vedno izpeljati, saj je včasih položaj nape tak, da to ni izvedljivo. V takem primeru zrak le zakroži skozi napo. Počrpan zrak steče čez kovinski ali tekstilni filter, ki zadrži maščobne delce, in nato še skozi ogleni filter, ki zadrži vonj, prečiščeni zrak pa se spet vrne v prostor. Nape praviloma delujejo na oba načina, razlika med enim in drugim pa je v tem, da se pri obtočnem delovanju pretok zraka občutno zmanjša. Obtočne nape so praviloma tudi precej glasnejše.

Nape so glasne
Hrup je lahko zelo moteč, saj so že najtišje (na primer 54 dB) nape "glasne", pri tistih hrupnejših pa je lahko glasnost tudi 74 dB. Hrupnost narašča s hitrostjo pretoka zraka. Obtočne nape so glasnejše od odzračevalnih.

Jakost delovanja in dodatne funkcije
Jakost delovanja nape lahko spreminjamo, običajno imamo na voljo tri stopnje hitrosti. Koristna funkcija je zamik izklopa, ki omogoča, da se napa po določenem času samodejno ustavi. Nape so opremljene tudi z lučjo. Praktično je, da daje prijetno svetlobo in da je dovolj močna, da osvetli celotno kuhalno površino in tako ne potrebujemo dodatne luči. Če je le mogoče, naj bo osvetlitev z varčnimi žarnicami. Pomemben podatek je tudi, ali je menjava žarnice zelo zapleteno opravilo ali ne.

Seveda bomo vedno kupili tisto napo, ki nam je všeč. Kljub temu pa svetujemo, da ste pozorni na to, iz kakšnega materiala je izdelana: čiščenje nerjavečih površin je lahko zelo zahtevno opravilo, hitro in enostavno pa odstranimo umazanijo, če je napa izdelana iz različnih vrst stekla. Za dobro delovanje je pomembno tudi redno vzdrževanje. Kovinske filtre operemo po 4 do 8 tednih (večina dovoljuje pomivanje v stroju), tekstilne filtre zamenjamo na dva meseca, oglene (obtočne nape) pa na dve leti.
Naj opozorimo še na eno podrobnost, ki ni nepomembna: nekateri modeli nap so očitno namenjeni visokim ljudem, saj so gumbi za upravljanje postavljeni tako visoko, da morajo osebe nižje rasti stopiti na pručko.
  
vir: ZPV

 
Vir:
19. oktober 2012