Les je najnaravnejši način pridobivanja toplote

Medtem ko je CO 2 -bilanca biomase nevtralna, pa pri izgorevanju fosilnih goriv delež CO 2 v zemeljski atmosferi narašča.
Les je najnaravnejši način pridobivanja toplote

Strokovnjaki so mnenja, da se s tem spreminja celotna klima planeta. Rezultat tega so vse pogostejše naravne katastrofe. Zaradi tega po celem svetu poskušajo zmanjšati emisije CO 2 .

Les kot biogorivo ima pri tem največji potencial.

V Evropi že od 60-ih let preteklega stoletja konstantno narašča zaloga lesa v gozdu. V Sloveniji je trenutno 1.158.000 ha* gozdnate površine oz. 57 %* celotne površine Slovenije. Z vsakim letom se zaraste 0,25 % * več površine. Dopusten posek v Sloveniji je 3,93 mio m 3 na leto*, trenutno pa izrabljamo 2,36 mio m 3 na leto*. Iz tega sledi, da je v Evropi dovolj lesne biomase!

Pri izgorevanju lesa nastane kot glavni sestavni del dimnih plinov, kot tudi pri gnitju: ogljikov dioksid (CO 2 ), voda (O 2 ) in mineralne snovi (pepel). Vsi trije elementi so pomembne hranilne snovi, ki jih potrebujejo rastline. Tako se pepel ponovno uporablja kot gnojilo v gozdu ali na travniku, ogljikov dioksid in vodo pa preko zraka preideta do dreves. S tem se zakljuci bioenergijski krog.

Ogrevanje z lesom je v današnjem času, kjer ima udobje pri strankah velik pomen vsekakor ena najlepših in estetičnih oblik. Tem okoliščinam posvečamo pozornost pri KWB z avtomatizacijo dovoda goriva, izgorevanja in čiščenja. Goriva iz lesa so na voljo v oblikah sekancev , peletov in polen.

* Vir: Gozdarski inštitut Slovenije, Ljubljana

 
Vir:
01. januar 1970
 
 
Gradnja objektov Lap d.o.o. Gradbeništvo, gradnja na ključ
Ureditev dvorišč Dežman d.o.o. Tlakovanje, asfaltiranje, ...
Urejanje okolice Lap d.o.o. Tlakovanje dvorišč, asfaltiranje
Izdelava fasad Dežman d.o.o. Ko sosedova fasada prebledi od zavisti