Kamin v kopalnici?

Seveda! Kamin si lahko omislite tudi v kopalnici, če sanjate o tem, da bi ležali v kadi in zrli v ogenj.
Kamin v kopalnici?

  
Ob besedi kamin se nam pred očmi najprej prikažeta prasketanje ognja in toplina, ki tako godita v mrzlih zimskih dneh. V drugem planu so pomisleki, da sodi kamin le v domačno okolje rustikalno opremljenih hiš in morda v veliko stanovanje, kjer ne utesni preveč bivalnega prostora, da inštalacij, ki morajo biti pravočasno in primerno izdelane, niti ne omen­jamo. S sodobnimi različicami na bioetanol pa so takšne želje postale laže uresničljive.
 
Pesem ognja in vode
Kamini, ki jih brez težav umestite v vsak prostor - tudi v kopalnico, delujejo na bioetanol. To pomeni, da ne potrebujejo dimnika in drugih napeljav, prav tako so do okolja prijazni, saj razen majhne količine ogljikovega dioksida in vodne pare ne ustvarjajo drugih emisij. Približno dva litra bioetanola zadostuje za pet ur gorenja, jakost plamena pa se da nastavljati.

Tradicija na drva
Na trgu so dosegljivr tudi kaminske peči bolj klasične izvedbe in na videz bolj modernih oblik, a potrebujejo klasične inštalacije, kot je dimna tuljava, in ustrezno prezračevanje, za gorivo pa drva ali pelete. Kakšen kamin ali peč bo grel domačo dnevno sobo ali morda kopalnico, je treba dobro premisliti in vse pravočasno načrtovati, še zlasti če gre za klasično različico. S kamini se vse pogosteje ukvarjajo tudi znani oblikovalci, saj kakor lahko večkrat preberemo, parafrazirajo tradicijo kurjenja lesa in so zato pogosto zaželen element v domovih ne glede na slog opreme.
 
built in fireplaces design ideas 588x440
Kot slika na steni
Ponudniki kaminov vam bodo ponudili tudi vgradne stenske kamine na bioetanol. Ti brez ognja bolj spominjajo na sliko na steni kot na kamin. Naj vam omenimo še zanimiv podatek, da dodajajo gorivu sestavine, zaradi katerih je ogenj oranžnorumene barve. Pri zgorevanju se (po podatkih proizvajalcev) v ozračje sprosti toliko ogljikovega dioksida in pare kot pri gorenju dveh sveč. Sicer pa velja, da je za kamine na bioetanol primeren prostor, ki je velik vsaj 20 kvadratnih metrov, priporočljivo pa je tudi zagotoviti prezračevanje. Ti kamini so namenjeni zlasti za ustvarjanje prijetnega ambienta, in ne toliko za ogrevanje, lahko pa z njimi v prehodnih obdobjih dvignemo temperaturo za kakšno stopinjo.

 
Vir:
05. marec 2013