Kako izbrati prave talne ploščice?

Ste v dilemi, ker ne veste kaj bi izbrali? Kakšno kvaliteto materiala v razmerju s ceno? Kakšna je uporabnost ploščic? Kakšni so trenutni trendi?
Kako izbrati prave talne ploščice?

  
Proizvajalci vsako leto predstavijo nove kolekcije talnih ploščic, ki po kvaliteti imitacije vedno prekašajo stare. Razvoj digitalne tehnologije omogoča izdelavo izredno realističnih keramičnih ploščic v imitaciji lesa, kamna, tekstila, kovine, betonske površine in še bi lahko naštevali. Izbirate lahko med modernimi in rustikalnimi imitacijami, pri čemer izbiro prilagodite barvam in pohištvu ter seveda samemu stilu in namembnosti prostora.

Če so bile pred leti zanimive predvsem talne ploščice v imitaciji klasičnih parketov in vzorcev kamna predvsem v manjših dimenzijah, so danes v trendu ploščice večjih formatov. Nič neobičajnega ni, če so ploščice v imitaciji lesa dimenzij 15x60, 20x60, 15x90, 15x100, 20x120 ali celo 20x180, ki resnično izredno dobro spominjajo na stare lesene pode. Pri ploščicah z vzorcem kamna pa se trend giblje pri formatih 30x60, 60x60, 80x80 ter 60x120.

Ploščice v imitaciji lesa se izvrstno podajo v dnevnih prostorih kot so kuhinja, jedilnica in dnevna soba, ki so pogosto del enotnega prostora. Kombinacija ploščic z imitacijo lesa in pravilna izbira stenskih kopalniških ploščic pa vam intimnejši prostor naredi prijeten za bivanje.

Če so vam zanimive ploščice z vzorcem kamna, naj vas opomnimo, da se te zopet prebijajo na prvo mesto želja kupcev. Naravni vzorci in barve prevladujejo med letošnjimi novostmi.

Za zunanje površine je potrebno izbrati ploščico pravilne drsnosti, r9, r10,r11 ali r12, da zaradi vlage in poledice ploščica ni drseča, je pa hkrati še vedno enostavna za čiščenje. Za notranje prostore prevladujejo ploščice drsnosti r9 ali manj, v mat izvedbi, visoki sijaj izvedbi ali nekje vmes. Trenutno se nedvomno vračajo ploščice v sijaj in polmat izvedbi. Posebnost talne ploščice polmat izvedbe (Italijani to imenujejo lapato efekt) je njena izstopajoča površinska tekstura, ki naredi ploščico resnično unikatno. Izredno hvaležna je za uporabo, čiščenje, odporna je na poškodbe in različne madeže, estetska dovršenost in trajnost materiala pa sam prostor naredijo večji in odprt.

Ne zanemarite pa, da je pri polaganju talnih ploščic v notranjih in zunanjih površinah potrebno veliko pozornosti posvetiti izboru ustreznih lepil, načina polaganja in strokovnega izvajalca.

  
 
vir: extraform.si

 
Vir:
07. maj 2015