Inoks - nasveti za vzdrževanje

Nekaj nasvetov za nego legiranega jekla (inox) oz. kako preprečiti sledove prstnih odtisov ...
Inoks - nasveti za vzdrževanje
   
Eleganca v kuhinji:
danes so moderne delovne površine in elementi iz legiranega jekla. Le malo ljudi misli drugače zaradi sledov prstnih odtisov in raznih prask, nastalih kot posledica čiščenja.
 
Legirano jeklo (ali inox po domače) je kot oblikovalski element že krepko zasedel svoje mesto v modernih kuhinjah. Ni zgolj optični magnet za oči, pač pa je predvsem higieničen. Gladka površina namreč otežuje bakterijam in mokroorganizmom zadrževanje in s tem možnost preživetja.
Marsikdo pa še vedno ne zaupa temu materialu zaradi madežev in prask, ki nastanejo predvsem kot posledica nepravilnega čiščenja. Če želite v svoji kuhinji še dolgo uživati v lepoti jekla si preberite naslednjih nekaj navodil.
 
Za dnevno čiščenje uporabite mokro gobo oz. mehko krpo z malo sredstva za pomivanje. S krpo nežno zdrgnite jeklo - s tem se boste izognili nastanku prask.
V kolikor je madež pretrdovraten, boste morali poseči po mrežici in čistilom. Slaba lastnost tega je nastanek poškodb - prask na samem materialu.
 
Redno morate odstranjevati sledove vodnega kamna - apnenca, da se ne zasuši. Najhitreje boste to storili z nekaj kapljami kisa ali limoninega soka v čisto vodo, v katero namočite krpo in nežno zdrgnite material, da dobi prvotni lesk.
 
Nasvet iz domačih logov:
po čiščenju kanite na krpo nekaj sončničnega ali otroškega (baby) olja in nežno zdrgnite površino. S tem boste izdelali zaščitno plast jekla, na kateri se prstni odtisi in madeži ne bodo tako hitro poznali.
 
Uporaba ustreznih čistil
Ko uporabljate posebna, posebej za legirano jeklo namenjena čistila, vam le ta pomagajo ohranjati neomadeževan izgled. Različni izdelki s kremasto ali mlečno vsebino ne dosežejo zgolj čistoče in sterilnosti, temveč izdelkom nudijo mikroskopsko tanko zaščito v malce sivem tonu in tako podaljšujejo življensko dobo vaši kuhinji.
      
 
Vir:
12. maj 2008
 
 
Nadzornik Ekobus Nadzornik Žiga se za gradnjo res pobriga!
Gradnja objektov Lap d.o.o. Gradbeništvo, gradnja na ključ
Nadzornik Ekobus Nadzornik Žiga se za gradnjo res pobriga!
Fasaderstvo Lap d.o.o. Kvalitetna izdelava fasad