Fugiranje keramičnih ploščic

Poznamo več vrst fugirnih mas - za skoraj vsak primer svojo, zato bodite vedno prepričani, da ste za vaše potrebe uporabili ustrezno fugirno maso.
Fugiranje keramičnih ploščic
   
Vsak izvajalec ima svojo tehniko fugiranja, ki jo je razvil oz. jo razvija za lajšanje svojega dela, tukaj vam jih bomo predstavili nekaj izmed njih.
 
Ena izmed možnosti je, da sicer očiščene fuge (brez suhih, prašnih delcev) najprej prednamažete z emulzijo in kasneje zapolnite rege s fugirno maso - s tem povečate oprijem mase, vendar bodite pozorni na čas, ki je dovoljen za sprijemljivost fugirne mase z emulzijo in čas, ko morate ploščice očistiti z mokro krpo in s tem odstraniti morebitne ostanke emulzije, še prede se zasuši.
Torej - ne pozabite prebrati in se držati navodil.
  
Izvedba fugiranja
Fugirno maso se prek površine razporedi z gladilko, ki ima posebej za ta namen mehkejši del (lahko je iz gume ali trše gobe), s katero potem vtisnemo fugirno maso v same rege. Delajte na mjhnih območjih (ne 100 m2 naenkrat), da preprečite vezavo fugirne mase še pred vnosom v rego.
  
Z gladilko delate v vseh smereh, zato da zagotovo "potisnete" fugirno maso v vse kotičke rege. Izvajalci s prakso pri nanašanju fugirne mase ne potrebujejo gladilke z glajenjem v vseh smereh, saj "obvladajo" drugačne tehnike - tudi lokalno nanašanje fugirne mase v fugo in vtisnevanje.
 
Ko boste končali, bodo ploščice na tenko prevlečene s fugirno maso (če je ostanek debelejši, pomeni da ste bili zelo potratni in čimprej "poberite" z gladilko odvečno fugirno maso s ploščic). Ko se fugirna masa zasuši, se ta tenki sloj ostanka lepo zdrgne z grobo brisačo, suho gobo, papirjem, ... nikar pa takoj z vodo. Z vodo lahko operete ploščice šele čez dan ali dva, ko se fugirna masa dodobra osuši.
 
Vsekakor je dobro pred pričetkom del prebrati navodila proizvajalca fugirne mase.
  
 
Vir:
13. november 2008