Bivalni prostori zaživijo z dekorativno stekleno opeko

V gradnji pogosto uporabljajo stekleno opeko, saj različne dimenzije, načini vgradnje, vrste stekla in barve omogočajo, da oblikujete privlačne zidne, talne in strešne površine, ki prepuščajo svetlobo in prostor hkrati okrasijo.
Bivalni prostori zaživijo z dekorativno stekleno opeko
   
Stekleno opeko lahko vgradite na več načinov, izvedbo pa prilagodite prostoru, velikosti območja, kamor jo boste dodali, in končnemu učinku, ki ga želite doseči. Odločite se lahko za klasično vgradnjo z uporabo malte ali pa za različne sisteme suhe vgradnje.

Različne vrste steklenih opek
Omislite si lahko že gotove steklene plošče, ki so izvedene z aluminijastim, lesenim okvirjem ali pa brez okvirja. Postavite jih lahko na suho brez malte ali lepila. Priporočljivo je, da takšne plošče uporabljate le v suhih zaprtih prostorih. Poleg standardne steklene opeke lahko na našem trgu najdemo tudi svetlečo opeko iz stekla, ki jo izdelujejo po meri in v različnih barvah, vanjo pa so vgrajene LED-sijalke. Tovrstna opeka je pravzaprav posebno svetilo v prostoru, ki ima elegantno dekorativno vlogo; primerna pa je tako za notranje kot zunanje prostore.

Nevtralna opeka
Nevtralna steklena opeka prepušča v notranjost največ naravne svetlobe. Enostransko ali obojestransko je lahko matirana, zaradi sestave in močnega stekla pa skozi njo težko vidimo, zato je odlična za povečanje zasebnosti. S kombinacijo različnih vrst steklene opeke lahko dosežete svetlejši in živahnejši prostor.

modern interior design with glass bricks

Dodatna izolacija in varnost
Večino steklene opeke je možno uporabljati tudi za zunanje zidove, ki jih želite kar najbolj toplotno izolirati, saj zračna komora v notranjosti opeke daje enake rezultate kot dvojno zastekljena vrata in okna. Opeko prav tako vgradite na tistih mestih, kjer potrebujete dobro zvočno izolacijo.

Če vas skrbi varnost tega materiala, naj poudarimo, da je to zelo varen material za natančno vgradnjo v vse bivalne prostore. Pritisk v notranjosti opeke je manjši od atmosferskega, zato se steklo v primeru poškodbe lomi proti notranjosti opeke in ne ven. Steklena opeka je odporna na pritisk in nagle temperaturne spremembe, obenem pa ni gorljiva.Okrasite prostor ali ga razdelite na dva dela
Ta material ima nezamenljivo mesto v sodobni arhitekturi, njegove posebne dekorativne značilnosti pa še bolj pridejo do izraza v kombinaciji z drugimi materiali, denimo s kamnom ali lesom. Steklene opeke lahko enostavno zlagate v različne oblike: sestavite pregradni zid, ki deli prostor na dva dela, ali pa zapolnite območje okna. Danes jih ne uporabljamo več samo za urejanje kopalnice, temveč tudi za druge sobe, kot so dnevni prostor, kuhinja, jedilnica, spalnica ali hodnik.vir: dnevnik.si/dom
 
Vir:
16. september 2016