Beton kot zaključni element opremljanja?

Beton postaja več kot le material za gradnjo. Izbiramo lahko med betonskimi mizami, letnimi kuhinjami in klopmi za v dnevno sobo ali na vrt.
Beton kot zaključni element opremljanja?
  
Beton ni le material, ki ga uporabljamo pri gradnji. Vse bolj postaja priljubljen tudi kot tlak ali celo material za vgradno pohištvo po meri (na primer: betonski pult s koritom v kopalnici, betonski pult v kuhinji, letna kuhinja ipd.).
    
Beton je lahko zelo raznolik. Lahko ga barvamo, brusimo, poliramo. Je vodoodporen in zelo trden. Ravno zaradi svojih značilnosti z njim lahko ustvarimo klopi različnih oblik, na katerih bomo sedeli v notranjosti doma ali na vrtu. Težava z uporabo betonske opreme pa je teža tega materiala, pojasnjuje Rok Krhin iz podjetja GPKB gradbeništvo z Brezovice pri Ljubljani. »Miza z betonsko ploščo tehta okoli 150 kilogramov, kar pomeni težavo pri premikanju po stanovanju,« pojasnjuje.
betonska miza 002
   
Beton se obdeluje na različne načine. »Največkrat ga brusimo (različne stopnje od grobega brušenja do poliranja), štokamo ali ščetkamo. Postopki so zelo podobni kot pri kamnu, le s to razliko, da nismo omejeni z barvo in obliko,« opisuje Krhin. Barvo betona določajo barva agregata ali peska, barva cementa in barva, ki se betonu doda že v procesu izdelave. »Načeloma si lahko omislimo katerokoli barvo, le cena pri intenzivnih barvah zaradi količine in vrste dodatka zelo naraste,« je še dodal.
  
Poleg barve se betonu dodajajo snovi, ki izboljšajo njegove lastnosti. Betonska klop, ki bi jo imeli na vrtu, je tako odporna proti zamrzovanju, soli in koroziji. »Klopi, mize in zunanje tlake zaščitimo s hidrofobnimi premazi, ki so običajno brezbarvni, z njimi pa lahko ustvarimo tudi moker videz oziroma sijaj. Premazov je več vrst,  razlikujejo se po učinku in ceni,« je še poudaril Rok Krhin. Nekateri omogočajo tudi večkratno pranje trdovratnih madežev ipd.
    
Vsi betonski izdelki vsebujejo armaturo. »Ta je v zadnjem času višje kvalitete in je vroče cinkana (je odporna proti koroziji),« je izpostavil Krhin. V prihodnosti pa naj bi bili betonski izdelki narejeni iz specialnih betonov z veliko trdnostjo (UHPC) in stekleno oziroma karbonsko armaturo. »Takšni izdelki bodo zaradi manjših debelin veliko lažji, prav tako bo njihova obdelava lahko bolj fina,« je še omenil.
   
Cene betonskih izdelkov se precej razlikujejo, saj so vsi narejeni po naročilu in po meri. »Cena letne kuhinje se tako recimo giba od 1000 pa do 2000 evrov. Vse je odvisno od želja naročnika in velikosti,« je zaključil Krhin.
  
povzeto po DELO.si & betonska-ograja.com
  
 
Vir:
10. februar 2020