Barvni načrt za naše zidove

Barvne kombinacije so prvi in glavni odraz prostora. Zato moramo biti pri izbiri barv za zidove silno previdni. Upoštevati moramo ne le to, kakšne barve so nam všeč, ampak tudi medsebojne kombinacije barv zidov in pohištva. Predvsem pa bo pomembno, v katerem obdobju dneva posamičen prostor uporabljamo.
Barvni načrt za naše zidove

  
Pri pripravi barvnega načrta je bolj pomembno izhajati iz "temnih" in "svetlih" barv ali iz "toplih", "hladnih" in "nevtralnih" barv.
Temne barve pomanjšujejo prostore, medtem ko bledi odtenki, še posebno v kombinaciji s strukturo (lesa) in vzorci učinkujejo prostorno. Napačna izbira barve ali barvnih kombinacij v posamičnem prostoru nas lahko energetsko prazni. Nekatere ugotovitve poročajo o psiholoških učinkih barv na živa bitja. Na človeka določene barvne kombinacije delujejo pozitivno, druge spet negativno. Podobne stvari so ugotovili že naši stari starši, ki so govorili o "živih" in "mrtvih" barvah, barvah, ki nam dajejo oziroma kradejo energijo.
Predvsem se zavedajte, da z nekaj drugačnosti lahko naredite prijeten dom in ko boste potrebovali spremembe, najprej poglejte zidove ter si zamislite, kaj bi se dalo narediti.

Korak 1 - Koliko naravne svetlobe je v prostoruč
Preden izberemo barvo, prostor dobro pogledamo - koliko naravne svetlobe je v njem in ob katerem času dneva prostor največ uporabljamo, več ob naravni ali več ob umetni svetlobi.
Ena temeljnih delitev pri izdelavi barvnega načrta je delitev na hladne, tople in nevtralne barve. Znanje o tem je pomembno pri izbiri posamičnih odtenkov za posamezne prostore.
Hladne barve, kot so zelena, modra in vijolična, se bolje obnesejo na naravni svetlobi. Na umetni učinkujejo sprano in nestimulativno. Zato se bomo v sobah, ki jih več uporabljamo ob večerih, prevladovanju hladnih barv izogibali. Zelo priporočljive so v sončnih sobah na južnih in zahodnih straneh našega doma, saj pod vplivom posredne ali neposredne naravne svetlobe delujejo sveže in sproščujoče.
Hladne barve na sončnih legah tudi zbujajo občutek večjih in zračnih prostorov.
Za temačnejše sobe, kjer moramo včasih tudi čez dan prižgati luč (severna stran), so bolj primerne tople barve, kot so: rdeča, rožnata, oranžna in rumena.
Nevtralne barve (bela, umazano bela in krem bela) bomo lahko uporabili v katerih koli prostorih, vendar moramo vedeti, da so dobre za poudarjanje pohištva in dodatkov v primernih barvnih odtenkih. Dobro jih lahko kombiniramo tudi s podrobnostmi v drugih (za konkreten prostor primernih) barvah. Te barve delujejo tudi v sožitju z naravnim lesom ali pluto.
Malokdo ima to srečo, da lahko začenja iz nič. Navadno nas čakajo tako ali drugače predobdelane stene. Mnogi med nami bodo morali pred idealnimi pleskarskimi rešitvami še marsikaj storiti. Drugi se bodo spet raje zadovoljili z dodatki, kot so stenske preproge, ročni izdelki ali cvetje. Ne pozabite preveriti tudi barv okvirjev vaših slik, če še ustrezajo. Lahko že pred pleskanjem mislite na to in barvo sten prilagodite slikam. Električna stikala in vtičnice bodo menda ustrezali, ali pa tudi neč

Korak 2 - Barvni krog in kombiniranje barv
>V prostorih bomo lahko določali barvne kombinacije ob pomoči barvnega kroga.
Temeljne barve so tri. Rdeča, modra in rumena. Vse ostale barve so mešanica teh treh barv v barvnem krogu. črna velja za "barvo vseh barv". Je skupek vseh barv. Bela je tako imenovana "ne-barva". Sosednje barve v barvnem krogu (na primer modra in zelena) se v kombinaciji dopolnjujejo in delujejo harmonično ter pomirjujoče. Barve, ki si v barvnem krogu stojijo nasproti (na primer zelena in oranžna), pa v sožitju povzročajo kontrastne in poudarjajoče učinke. Slednjega se bomo posluževali takrat, ko bomo hoteli poudariti kakšen prehod ali podrobnost v prostoru.
Vsrkavanje svetlobe je pomemben kriterij pri izbiri odtenkov. Močni odtenki poberejo precej svetlobe, zato z njimi ne bomo pleskali večjih površin. Namesto dramatičnega učinka lahko povzročimo učinek utesnjenosti. Za večje ravne površine bomo raje posegli po srednje močnih in blagih odtenkih, medtem ko bomo močne barve prihranili za hudomušne ali dramatične zaključke in poudarke.
če hočemo v prostoru doseči učinek lahkotnosti in globine, potem nobena od barv ne sme delovati prevladujoče. Usklajenost, mir in sožitje barv in počutja je rezultat takšnega pristopa.
Včasih je prav uporaba odtenkov samo ene barve vseeno idealna rešitev. Z odtenki ene barve se lahko poigramo takole: stropi so srednje močno tonirani, stene svetleje, zaključki in poudarki kakšnih arhitektonskih podrobnosti, kot je na primer kamin, pa so v temnih tonih iste barve.
Nedvomno se lahko ene same barve v odtenkih poslužimo, kadar imamo v prostoru tudi druge materiale, kakor so krom, les, volna ali pluta. Seveda po stenah ali po tleh. Dodatke na stene iz različnih materialov je priporočljivo dati predvsem takrat, kadar imamo izjemno slabo podlago. S takšnim dodatkom odvrnemo pozornost od stene.
V kombiniranju odtenkov se raje poigrajmo z različnimi barvami. Ob modri včasih breskovo pastelna ali oranžna kombinacija res deluje poživljajoče, še posebej, če s pohištvom ne dosegamo ustvarjalnega nasprotja.

Korak 3 - Vizualni učinki barv
Temeljno razmerje barvnih tonov obstaja med stenami, podom in stropom.
Z izbiro temnejših - svetlejših tonov za posamezno ploskev lahko dosegamo zanimive učinke. V starejših stavbah so mnogo višji stropi, kot smo jih vajeni po sodobnih standardih. Z barvno optično prevaro jih je lažje in ceneje znižati kot pa na kak drug, tehnično bolj zahteven način.


Visok strop navidezno znižamo z opleskom temnejšega odtenka.


Dodaten učinek dosežemo tako, da v enakem temnem odtenku pobelimo še dodatno obrobo stene.


Tla v enakem temnem odtenku, kot je strop, prostor še bolj "raztegnejo in znižajo".


Drugačen, a še vedno enak učinek imajo tla, pobarvana v temnem odtenku druge barve.


Nasprotno pa s temnimi zidovi in svetlim stropom "pridobimo" umetno višino prostora.


Takole izgleda poudarjena arhitektonska podrobnost ali večji kos pohištva, vendar bomo manjše in neizrazite detajle (radiatorje in podobno) pobarvali v enaki barvi kakor podlago, saj nam ne bodo posebej atraktivno popestrili prostora.


Korak 4 - Vzorci
Z vzorci na stenah previdno. Veliki vzorci so za velike in majhni praviloma za majhne sobe. Samo po tem receptu deluje, sicer dosežemo neprijetne učinke. Sicer pa lahko z vzorci razvedrimo zidove. S cvetličnimi vzorci bomo popestrili neravne zidove, z malimi cvetkami ali vejicami bomo opremljali majhne prostore.
S črtami se lahko poigravamo domala povsod. Celo v kakšni domiselni dnevni sobi. črte nam lahko povsem spremenijo dimenzije sobe. Pokončne "povišajo" strop, vzdolžne "raztegnejo" prostor.
Geometrijski vzorci so primerni za kakšno hudo delovno okolje, medtem ko je visoke stene na stopniščih bolje samo na določeni višini opremiti z okrasno črto.
Pri izbiri vzorcev moramo paziti: če že kombiniramo posamezne vzorce med seboj, morajo biti podobnih barv in tudi enakega stila. Sami bomo vzorce brez primerne opreme težko napravili. Vendar pa moramo vseeno vedeti, kaj bomo naročili mojstru, ki nam bo res moral zagotoviti, da bo vzorec enakomerno potekal od enega konca sobe na drugi konec.

 
30. november -0001