Barvne spremembe lesenega poda

Končni videz položenega lesenega poda ni tak, kakršnega si je želela stranka, ali pa je parket sčasoma spremenil barvo.
Barvne spremembe lesenega poda
      

VZROK
Možni razlogi so naslednji:
  • pričakovanja stranke so bila drugačna, ker je parket izbirala zgolj po katalogu oziroma so ji bili prikazani le vzorci parketa, ki niso bili zaščiteni z lakom, oljem in podobnim;
  • osvetlitev določenega dela prostora;
  • močna sončna svetloba pada skozi okna na južni in zahodni strani;
  • sončna svetloba ne more prodreti do določenih delov parketa, ker so prekriti s preprogami, pohištvom in podobnim;
  • neustrezno čiščenje lesenega poda, ostanki čistilnih sredstev in voskov na parketu;
  • vsak les sčasoma sam po sebi spremeni barvo (patina);
  • beljenje, ki ni predvidljivo – beljen les bo prav tako spreminjal barvo, vendar so odtenki včasih zelo nepredvidljivi, recimo ob močni sončni svetlobi les porumeni;
  • uporaba premazov, ki še povečajo barvno raznolikost – topila v lakih pri nekaterih vrstah lesa, predvsem eksotičnih, pospešijo delovanje barvil.

   
REŠITEV

Ko stranka kupuje parket, je zelo pomembno, da vidi prave vzorce. Večkrat smo že omenili, da je les živ material, da se spreminja, zato parketa ne kupujemo na podlagi slike iz kataloga. Natisnjene fotografije niso pravo merilo za izbiro barvnega odtenka, ampak le pomoč pri odločitvi na podlagi pravih vzorcev. Ti morajo biti lakirani ali kako drugače zaščiteni, ker se barvni odtenek lesa spremeni, ko se ta premaže z lakom, oljem, voskom in podobnim, odvisno od premaza in vrste lesa.
  
Kljub temu pa položeni pod ne bo popolnoma enak vzorcem, ker je tekstura vsakega drevesa drugačna. Pri izbiri ustreznih čistilnih sredstev je treba biti pazljiv in upoštevati navodila za njihovo uporabo. Parket ne bo bolj čist, če bomo predpisani odmerek čistila podvojili ali ga ne bomo redčili.
 
Osvetlitev in sončna svetloba vplivata na barvo lesa, ker pospešita naraven proces oksidacije. Predvsem je to pomembno pri tropskih vrstah lesa. Njihov lignin namreč vsebuje barvila, ki na svetlobi potemnijo. Paziti moramo, da parket ni neposredno osvetljen (na primer z močnimi lučmi) le na določenih delih. Okna, ki gledajo na južno ali zahodno stran, pri močni svetlobi zasenčimo. Prekrite dele parketa izpostavimo svetlobi (odstranimo preprogo) in čas bo naredil svoje – tudi prej zakrit parket bo oksidiral in barva se bo izenačila. Vedeti moramo, da je oksidacija lesa naraven proces, ki se ga sicer ne da preprečiti, vendar lahko s pravilno razporeditvijo svetlobe dosežemo njegov enakomeren učinek. Pri večini tropskih vrst lesa bo barva sčasoma potemnela.
  
Viri:
National Wood Flooring Association: Problems … the cause and how to correct, maj 1991
Korak 2001

 
02. oktober 2008