9 strokovnih nasvetov za boljše ogrevanje

Želite ogrevati gospodarno in okolju prijazno?
9 strokovnih nasvetov za boljše ogrevanje

   
Lahko upoštevate naše strokovne nasvete.

 1. Opravite pregled celotnega sistema ogrevanja - najbolje vedno pred začetkom kurilne sezone. Kajti že nekaj mm sajastih oblog in npr. slabo nastavljen oljni gorilnik Vas stanejo okrog 5% več energije. Telefonski klic pri Vašem strokovnjaku za ogrevanje (izvajalcu ali proizvajalcu peči) pa bistveno manj.
 2. S staro pečjo (10let in več) ne boste prišli na zeleno vejo, vsaj kar zadeva prihranka energije in varstvo okolja. če razmišljate o posodobitvi Vašega kurilnega sistema, potem ukrepajte zdaj - preden vam naslednja zima prekriža račune.
 3. Ne pozabite se pozanimati o energetskem pregledu. Vaš strokovnjak za ogrevanje Vam bo zagotovo rad izračunal, koliko porabite s sedanjim načinom ogrevanja in koliko boste prihranili novim načinom ogrevanja na zemeljski plin.
 4. Prej ko boste svoj sistem posodobili oz. ga zamenjali, toliko bolje. Stari kotel mora celo leto obratovati na konstantno visoki temperaturi. S tem nastajajo posebej visoke površinske izgube.
  Nov kotel na zemeljski plin prilagaja svojo temperaturo avtomatsko glede na zunanjo temperaturo in se celo popolnoma izklopi, če toplota ni več potrebna. Rezultat: standardna stopnja izkoristka pri nizkotemperaturnih kotlih je od 94% dalje, pri kondenzacijskih kotlih pa celo do 109% ( brez upoštevanja izkoristka na razdelilnem sistemu)
 5. Ne prezračujte svojega stanovanja predolgo, ampak raje dvakrat na dan za krajši čas, pa to temeljito - približno 5 minut. Pri tem zaprite vse termostatske ventile na vaših grelnih telesih. Tako pride le do zamenjave že iztrošenega zraka, ne pa tudi toplote, ki se zadržuje v pohištvu in stenah.
 6. Zatesnjena okna in vrata so neobhodno potrebna za gospodarno ogrevanje. Pred kurilno sezono preverite vsa tesnila in jih po potrebi obnovite.
 7. Odzračite grelna telesa, če je toplota v njih neenakomerno porazdeljena ali če pride pri delovanju do raznih šumov in zvokov. Takrat enostavno odvijte odzračevalni vijak s ključem in pustite, da odvečni zrak tako dolgo izhaja, dokler ne priteče topla voda.
 8. Ko se zunaj stemni, zastrite želuzije in zagrnite zavese. To na Vaše stanovanje učinkuje prav tako, kot posteljna odeja na človeka. Prihranek energije znaša okrog 4%.
 9. Bodite pozorni na to, da grelna telesa in ventili niso prikriti z oblačili, zavesami in pohištvom in ne uporabljajte jih kot sušilce perila. Sicer gre lahko v nič tudi do 20% energije.

vir:  www.isp.si  - I.S.P. d.o.o., Kamnik

 
Vir:
30. november -0001