Zvočna izolacija v večstanovanjskih zgradbah

V večstanovanjskih stavbah se ne moremo v celoti izogniti hrupu iz sosednjih in zgornjih ali spodnjih stanovanj.
Zvočna izolacija v večstanovanjskih zgradbah

   

Omejitev širjenja hrupa po stavbi pa zagotavljajo ustrezna tehnična zasnova stavbe in pravilno izvedena dela, pri čemer morajo odgovorni upoštevati merila, zapisana v pravilniku o zvočni izolaciji stavb.
 
Pravilnik o zvočni zaščiti stavb iz leta 1999 za zaščito pred viri hrupa predpisuje minimalno zvočno izolacijo ločilnih sten in medetažnih konstrukcij, določena pa je glede na namembnost prostorov, ki jih te konstrukcije ločujejo.
 
Pri tem je treba poudariti, da je stopnja zvočne zaščite pred viri hrupa v stavbah določena glede na dva dejavnika. Prvi je značilna glasnost posameznega zvočnega vira v stavbi, drugi povprečna občutljivost stanovalcev, obe povprečni vrednosti pa sta izračunani na podlagi meritev subjektivnega odziva stanovalcev na hrup ob normalnem življenju. To pomeni, da pri izračunu dovoljene vrednosti hrupa oziroma potrebne minimalne debeline zvočne izolacije niso upoštevani izredni dogodki, kot so glasne zabave in treskanje z vrati, na primer.

Stopnjo prehoda zvoka v zraku (sem spadajo govorjenje, zvok radia in televizije ...) prek stene ali medetažne konstrukcije označujemo z R v decibelih (dB), pomeni pa razliko ravni zvoka med glasno stranjo, kjer je vir zvoka, in tiho stranjo, kjer je poslušalec. Višja ko je vrednost R, višja je zvočna izolacija med prostoroma.
 
Izolacijo medetažne konstrukcije pred udarnim zvokom pa označujemo z ravnjo udarnega zvoka L (dB), v prostoru pod medetažno konstrukcijo pri standardnem viru udarnega zvoka. Nižja ko je vrednost L, višja je zvočna izolacija.
 

noise%20pollution 1

 


 

 
Vir:
20. julij 2012
 
 
Fasaderstvo Lap d.o.o. Kvalitetna izdelava fasad
Izdelava fasad Dežman d.o.o. Ko sosedova fasada prebledi od zavisti
Izdelava popisa del Dežman d.o.o. Strokovno, pregledno, realno ...
Gradnja objektov Lap d.o.o. Gradbeništvo, gradnja na ključ