Zračne oziroma ventilirane fasade

Zračne ali ventilirane fasade so dobile ime po zračni reži, ki loči tanek ovoj iz obložnega materiala od nosilne konstrukcije. V zadnjem času se je njihova uporaba zelo razmahnila.
Zračne oziroma ventilirane fasade

  
Zgodovinsko gledano je najpomembnejši material, ki se uporablja za obloge, naravni kamen. Taka je bila tudi tradicija. Vendar naravni kamen dandanes velikokrat težko izpolnjuje zahteve, ki jih predpisujejo standardi na področju gradbeništva, bodisi glede kakovosti materiala in ustreznosti glede na debelino bodisi glede stalne in neprekinjene dobave. Alternativni materiali, kot so keramika in betonske plošče, resda rešujejo del teh težav, vendar po drugi strani osiromašijo videz fasadne obloge.


Taka vprašanja, ki so v preteklosti pripeljala projektante do odločitve, da zračna fasada ni primerna izbira, se danes lahko rešijo s sestavljenim oziroma kompozitnim kamnom. Tak kamen se proizvaja iz zrn naravnega kamna, za vezavo pa se uporablja majhna količina (5 odstotkov) poliestrske smole. Oblika sestavljenega kamna je na začetku zelo podobna naravnim kamnitim blokom, ki jih pridobivajo v kamnolomih. Kamen nato razrežejo v plošče, ki se tržijo za nadaljnjo obdelavo, ali v plošče, namenjene za oblaganje tal. Celotna obdelava, razrez in poliranje potekajo s tradicionalnimi tehnikami in pripomočki, ki se uporabljajo tudi za naravni kamen.

Smola kot dodatek veže material, omogoča izredno preprosto vzdrževanje in daje materialu odlično upogibno trdnost, kar zagotavlja uporabo velikih formatov in majhnih debelin.

Prednosti zračne fasade

  • zaradi stalnega toka zraka v zračni reži je omogočeno »dihanje« objekta;
  • fasadna obloga je strukturno izolirana, kar pomeni, da je prenos deformacij iz nosilne konstrukcije na fasado manjši.

Vir:
www.korak.ws

 
Vir:
25. april 2012
 
 
Gradnja objektov Lap d.o.o. Gradbeništvo, gradnja na ključ
Gradnja objektov Dežman d.o.o. Že od leta 1964 - z občutkom!
Urejanje okolice Lap d.o.o. Tlakovanje dvorišč, asfaltiranje
Ureditev dvorišč Dežman d.o.o. Tlakovanje, asfaltiranje, ...